Geen afbeelding beschikbaar

19 augustus jarig: Gerbrand van den Eeckhout, Madame du Barry, Coco Chanel

Wat hebben de leerling van Rembrandt, de maîtresse van Lodewijk XV en De ‘koningin van de Mode’ met elkaar gemeen? Dat ze allemaal geboren werden op 19 augustus.

Gerbrand van den Eeckhout (1621-1674) was Nederlands schilder en leerling van Rembrandt. Hij werd geboren op 19 augustus 1621 in Amsterdam. Hij schilderde schilderijen met figuren gebaseerd op verhalen uit de bijbel, de mythologie, de geschiedenis en de Romeinse oudheid. Aangenomen wordt dat hij halverwege de 17e eeuw, tussen de jaren 1635 en 1641, als leerling of gezel werkzaam was in het atelier van Rembrandt. Volgens Arnold Houbraken was Gerbrand "een groot vrind van Rembrant van Ryn". De activiteiten van de Amsterdamse schilder, tekenaar en etser kenden in de jaren 1660 een hoogtepunt. Gerbrand van Eeckhout stierf op 26 september 1674.

Madame du Barry (1743-1793) was maîtresse van Lodewijk XV van Frankrijk. Haar laatste woorden tegen haar beul zijn ook haar bekendste: Alstublieft, meneer de scherprechter, nog één klein moment meer! Ze werd geboren op 19 augustus 1743 in een arm gezin in de Franse stad Vaucouleurs. Haar naam was Marie-Jeanne Bécu. Door het tweede huwelijk van haar moeder had ze de kans om naar een meisjesschool te gaan. Door haar schoonheid had ze rijke, vooraanstaande minnaars, waardoor ze zich in de hogere kringen van Parijs ging begeven. Ze werd in 1767 voorgesteld aan koning Lodewijk XV. Om haar een titel te kunnen bezorgen liet de koning haar trouwen in 1768 met Guillaume du Barry en verkreeg zij de titel “gravin du Barry". Op 10 mei 1774 overleed Lodewijk XV aan de pokken en moest du Barry het hof verlaten. Uiteindelijk mocht ze terugkeren naar het hof waar ze tot de Franse Revolutie verbleef. Met het uitbreken van de Franse Revolutie werd zij, in navolging van Lodewijk XVI van Frankrijk en Marie-Antoinette, in 1793 veroordeeld tot de Guillautine.

Coco Chanel (1883-1971) was Frans modeontwerpster. Haar volledige naam is Gabrielle Bonheur 'Coco' Chanel. Coco werd geboren op 19 augustus 1883 in Saumur. De ‘koningin van de Mode’ wordt ook wel gezien als pionier in de modeindustie. Zij was van mening dat: “Elegant zijn is geen kwestie van een nieuwe jurk aantrekken. Je bent elegant, omdat je elegant bent.” Ze begon haar carrière met een klein accesoire winkeltje met vrouwenhoeden. Later ging ze kleding ontwerpen in stoffen die voor die tijd slechts voor mannen werden gebruikt. De nieuwe benadering van dameskleding werd dan ook een groot succes. In haar ontwerpen overheersten de kleuren zwart, grijs, wit, geel en roze. Ook haar beroemde parfum Chanel No. 5 werd een grote hit. Zo vertelde Marilyn Monroe in een interview 's nachts slechts no.5 te dragen. Coco Chanel sloot haar deuren ten tijde van de Tweede Wereldoorlog maar opende in 1953 haar modehuis weer. Na een aantal succesvolle collecties werd het modehuis over de hele wereld bekend als producent van haute couture. Chanel overleed op 87-jarige leeftijd in Parijs.

 

 

Partners: 

Personen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.