19 juni jarig: Wallis Simpson

Wallis Simpson veroorzaakte als de maîtresse van kroonprins Edward een constitutionele crisis in het Verenigd Koninkrijk. Als gescheiden vrouw van Amerikaanse afkomst werd zij door de Anglicaanse kerk niet geschikt geacht als toekomstig koningin. Wallis Simpson werd geboren als Bessie Wallis Warfield op 19 juni 1896.

Bessie Wallis Warfield was de dochter van Teackle Wallis Warfield en Alice Montague. Simpson groeide op in Baltimore zonder vader, want die overleed aan tuberculose toen Wallis nog een baby was. Samen met haar moeder werd Wallis financieel ondersteund door haar oom, die later ook haar school en studie zou betalen. Op de middelbare school was Wallis de beste leerling van haar klas.

In 1916 leerde Simpson marineofficier Earl Winfield Spencer jr. kennen, met wie ze een half jaar later trouwde. Het huwelijk verliep moeizaam doordat Spencer alcoholist werd. Het echtpaar scheidde in 1927. Datzelfde jaar leerde Wallis de Brits-Amerikaanse zakenman Ernest Simpson kennen, met wie ze kort daarna trouwde en in Engeland ging wonen. Tijdens een evenement aan het hof van Burrough leerde Simpson kroonprins Edward kennen. Waarschijnlijk werd ze al in 1934 zijn maîtresse.

In 1936 scheidde Simpson van haar echtgenoot. Het Verenigd Koninkrijk raakte langzaam maar zeker in een constitutionele crisis. Met Wallis als zijn vrouw kon kroonprins Eduard geen koning worden. Wallis werd namelijk ongeschikt geacht als koningin. Ze was een gescheiden vrouw, niet van adel en ook haar Amerikaanse afkomst speelde een rol. Sommigen beweerden bovendien dat Simpson een Duitse spion was, die Britse staatspapieren doorsluisde aan de Duitse regering.

Edward werd uiteindelijk slechts koning voor een jaar. Nadat hij zijn trouwplannen met Simpson bekend maakte, maakte de Britse regering hem duidelijk dat hij zijn troon niet langer kon behouden. Op 10 december 1936 deed Edward VIII daarom officieel afstand van de troon, waarop zijn broer hem opvolgde als koning George VI. In 1937 trouwde Simpson met Edward. George VI benoemde het echtpaar tot hertog en hertogin van Windsor. Simpson en Edward vestigde zich in Neuilly, vlakbij Parijs. Na de dood van Edward in 1972 kwam Wallis terug naar Engeland om de begrafenis van haar echtgenoot bij te wonen in Windsor. Vanaf dat moment groeide de toenadering tussen Wallis en de Britse Koninklijke familie. Wallis bleef tot haar dood in Frankrijk wonen. Ze overleed op 24 april 1986 in Parijs.

<h3>Bronnen</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p>- Thebiographychannel.co.uk, ‘<a title="Wallis Simpson Biography" href="http://www.thebiographychannel.co.uk/biographies/wallis-simpson.html" target="_blank">Wallis Simpson Biography</a>’.<a href="http://www.thebiographychannel.co.uk/biographies/wallis-simpson.html"><br /></a></p>
<p>- Biography.com,‘<a title="Wallis Simpson. Biography" href="http://www.biography.com/people/wallis-simpson-20836823?page=2%20%20Afbe... target="_blank">Wallis Simpson. Biography</a>’.<a href="http://www.biography.com/people/wallis-simpson-20836823?page=2"><br /></a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Wikimedia Commons, ‘<a title="Portret van Wallis Simpson, 1936" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wallis_Simpson_-1936.JPG" target="_blank">Portret van Wallis Simpson (...)</a>'.<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wallis_Simpson_-1936.JPG"><br /></a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.