19 november jarig: Karel I van Engeland

Vlak na zijn aantreden grijpt hij alle macht naar zich toe en ontbindt hij het Engelse Parlement. Na een Schotse opstand moet hij het Parlement echter weer bijeenroepen, waarna er een machtsstrijd ontstaat. Uiteindelijk delft hij het onderspit en wordt hij de enige Britse vorst in de geschiedenis die ooit is onthoofd. Karel I van Engeland werd geboren op 19 november 1600.

Karel werd geboren op 19 november 1600 in het Schotse Dunfermline Palace te Fife. Hij was de tweede zoon van de Schotse en Engelse koning Jacobus I en diens vrouw Anna van Denemarken. In 1612 stierf zijn oudere broer Hendrik echter aan de gevolgen van tyfus, waardoor Karel alsnog de eerste in lijn der troonopvolging werd. Na de dood van Jacobus in 1625 werd hij dan ook gekroond tot koning van Engeland, Schotland en Ierland.

Al vrij snel bleek Karel er een autocratische manier van regeren op na te houden, tot grote onvrede van de Engelse adel, die zich hiertegen verzette. In 1629 besloot Karel daarop het Parlement te ontbinden en voortaan alleen door te regeren. Tijdens dit ‘Persoonlijke Bewind’ verhoogde hij onder meer het scheepsgeld en voerde hij enkele religieuze hervormingen door. Dit was echter tegen het zere been van de Schotten, die in 1637 in opstand kwamen tegen zijn bewind tijdens de zogeheten Eerste Bisschopsoorlog. Zonder steun van de Engelse adel bleek Karel niet opgewassen tegen de Schotten en in 1639 moest hij daarom een vernederende wapenstilstand sluiten.

Karel besloot daarop in 1640 de Engelse adel weer bijeen te roepen. Dit zogeheten ‘Korte Parlement’ was in zijn ogen echter te veeleisend en hij liet het dan ook al snel weer ontbinden. Na een nieuwe nederlaag tegen de Schotten kon Karel echter niet langer zonder hun steun, en dus kwam op 3 november 1640 het ‘Lange Parlement’ bijeen. Zij dwong de koning de ene na de andere concessie te doen, totdat er maar weinig van zijn macht overbleef.

Toen Karel uiteindelijk ook zijn bevel van het Engelse leger in moest leveren was voor hem de maat vol. Hij liet een aantal parlementsleden arresteren op verdenking van hoogverraad, waarna als gevolg de Eerste Engelse Burgeroorlog (1642-1646) uitbrak. Karel had gedacht dat het grootste deel van het leger aan zijn kant zou staan, maar hij kwam bedrogen uit. In 1647 werd hij gevangen genomen en uitgeleverd aan het Parlement, dat hem berechtte en op 30 januari 1649 liet executeren. Karel I is daarmee de enige vorst uit de Britse geschiedenis die ooit werd afgezet en onthoofd.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!