Geen afbeelding beschikbaar

19 oktober jarig: Lewis Mumford

“Vergeet die verdomde auto en bouw een stad voor geliefden en vrienden”. Aanvankelijk is Lewis Mumford nog positief over de toekomst van de Westerse steden, maar gedurende de jaren wordt de architectuurcriticus steeds pessimistische over de toekomst. In zijn ogen kan men beter terugkeren naar het ideaal van de middeleeuwse stad. Lewis Mumford werd geboren op 19 oktober 1895.

Lewis Mumford werd geboren op 19 oktober 1895 in de wijk Queens in New York. In 1912 behaalde hij zijn middelbare school diploma aan de Stuyvesant High School en schreef hij zich vervolgens in bij het City College of New York. Vanwege een diagnose van tuberculose moest Mumford deze studie echter vroegtijdig beëindigen. Na nog een jaar gediend te hebben in de Amerikaanse marine tijdens de Eerste Wereldoorlog begon hij in 1919 aan een loopbaan als columnist en criticus.

Mumford richtte zich onder meer op de geschiedenis, filosofie, sociologie en techniek. Zijn voornaamste passie was de architectuur en hij groeide al snel uit tot een van belangrijkste autoriteiten op het gebied van stadsgeschiedenis. Aanvankelijk kenmerkten de werken van Mumford zich door zijn optimisme. Zo was hij ervan overtuigd dat de mensheid elektriciteit en massacommunicatie in zou zetten om de wereld te verbeteren.

Later in zijn carrière werd Mumford echter steeds pessimistischer. Zo stelde hij in zijn boek City of History uit 1961 dat de toenemende Westerse verstedelijking meer problemen veroorzaakte dan dat het oploste. In de ogen van Mumford kon men beter terugkeren naar de beperkte omvang van de middeleeuwse steden. Het boek zou een jaar later beloond worden met de National Book Award.

Mumford zelf mocht bovendien onder meer de Presidential Medal of Freedom (1964), de Prix mondial Cino Del Duca (1976) en de National Medal of Arts (1986) in ontvangst nemen voor zijn werk. Daarnaast was hij ruim dertig jaar lang de belangrijkste architectuurcriticus van het prestigieuze blad The New Yorker. Lewis Mumford overleed op 26 januari 1990 op 94-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats New York.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.