Eerste bankoverval Nederland

1965: Eerste echte bankoverval in Nederland

In Nederland leek zich afgelopen week een scène uit een Hollywoodfilm af te spelen. Bonnie en Clyde en Butch Cassidy and the Sundance Kid waren er niks bij. Amsterdam Zuid-Oost werd in de vroege woensdagochtend opgeschrikt door een on-Nederlandse overval, zo berichtte het Parool. De eerste bankoverval van dat kaliber in Nederland was in 1965 in Tilburg.

De heer Van Baal en de heer Wiegers zaten om 9 uur ’s ochtends achter hun bureau de krant te lezen. Het was nog rustig in het pand toen er klanten binnenkwamen. Een man, gehuld in een regenjas en met een zonnebril op, liet zijn pistool zien en zei: “Goede morgen heren. Handen omhoog. Ik moet geld hebben”, dat vertelde de heer Van Baal in het NOS-journaal van 15 oktober 1965.

Geldtransport

In het Nederland van de jaren ’50 kwamen grootschalige bankovervallen niet voor. Tegenwoordig wordt het geld van banken in zwaar gepantserde wagens van de ene bestemming naar de andere gebracht. In de jaren ’50 werd het geld echter op de bagagedrager van de fiets gebonden en van de ene naar de andere bank gebracht. Er was wel sprake van overvallen, zoals in 1916 op de firma G.J en A.E Groeneveld, Kassiers en Handelaars in Effecten aan het Marktplein in Winschoten en bij de overval op het distributiekantoor aan de Zijstraat in Haarlem op 23 juni 1944. Maar daarbij werden slechts kleine bedrag gestolen. Daar kwam begin jaren’60 verandering in. Nadat er in 1963 sprake was geweest van een loongolf en de kluizen van de banken uitpuilden, werd een bankoverval dan ook steeds aanlokkelijker. Dat bleek toen de werknemers van de Amro bank op de hoek van de Spoorlaan in Tilburg opgeschrikt werden door vier overvallers. Die eerste goed georganiseerde bankoverval vond plaats op 15 oktober 1965 en de buit bedroeg 900.000 gulden.

Modeverschijnsel

Op 15 oktober stopte er rond drie uur ‘s middags twee opvallend witte Citroëns. Uit beide auto’s stapten twee mannen. Mevrouw Toebosch liep op de bewuste dag met een vriendin door de stad en vertelde het NOS journaal wat ze zag: “Voor ons was de inhoud van de auto’s belangrijker, want het waren twee prachtige mannen.” De bankoverval was groot nieuws in Nederland. De overvallers bleken uit België en Frankrijk te komen. Nadat ze waren opgepakt, werden ze in Frankrijk berecht. Met de overval was een trend gezet. Het NOS journaal berichtte veelvuldig over de ‘grote geldcriminaliteit’ die was ontstaan.

Overval 2011

Bij de overval in Amsterdam Zuidoost afgelopen woensdag waren volgens de politie zes daders betrokken. De politie vermoedt dat ze ook betrokken waren bij een soortgelijke overval die op 4 april in Rotterdam werd gepleegd. De overvallers vluchtten in twee voertuigen via de A2 in zuidelijke richting. De politie zat ze achterna tot Eindhoven. Ze bleken echter niet zwaar genoeg bewapend, zodat de agenten de achtervolging moesten staken. Onderhandelaar bij de militaire vakbond AFMP Edwart Lugthart pleitte er vandaag voor om de krijgsmacht in te zetten bij zware overvallen zoals die van afgelopen woensdag.

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.