Koningin Emma

2 augustus jarig: Koningin-moeder Emma

Op jonge leeftijd ziet ze hoe haar vader trouwt met een meisje dat enkele jaren jonger is dan zijzelf. Niet veel later treedt ze echter zelf in het huwelijk met een 41 jaar oudere man: de Nederlandse koning Willem III. Ze schenkt hem een dochter en wordt meerdere malen gevraagd als regentes van Nederland. Koningin-regentes Emma van Waldeck-Pyrmont werd geboren op 2 augustus 1858.

Emma Wilhelmina Theresia van Waldeck-Pyrmont werd geboren op 2 augustus 1858 in het Duitse stadje Arolsen. Ze was het vierde kind van George Victor, vorst van Waldeck en Pyrmont, en diens vrouw Helena, prinses van Nassau-Weilburg. Naar eigen zeggen speelde vooral haar moeder een grote rol in haar opvoeding, die als gedegen en christelijk omschreven kan worden. Helena overleed echter in 1888, waarna George Victor drie jaar later hertrouwde met Louise van Schleeswijk-Holstein, die enkele maanden jonger was dan Emma zelf.

Op 30 september 1878 verloofde de 20-jarige Emma zich met de Nederlandse koning Willem III, die op dat moment 61 jaar oud was. Enkele maanden later traden zij in het huwelijk en op 31 augustus 1880 schonk Emma het leven aan een dochter, die de naam Wilhelmina kreeg. Willem III was al eerder getrouwd geweest, maar nog voor zijn dood waren de drie zoons uit zijn eerste huwelijk al overleden. Na zijn overlijden in 1890 werd de 10-jarige Wilhelmina dan ook benoemd tot troonopvolgster, met Emma als koningin-regentes. Deze taak bleef zij vervullen tot 1898, toen Wilhelmina volwassen werd en zelf mocht regeren.

Aanvankelijk bleef Emma haar dochter nog bijstaan bij het regeren van het land, maar na het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik in 1901 besloot zij zich terug te trekken uit het dagelijkse bestuur. Ze begon zich meer bezig te houden met liefdadigheid en zette zich onder meer in voor de bestrijding van tuberculose. Na de geboorte van haar kleindochter Juliana vroeg de Nederlandse regering haar opnieuw als vervangend koningin tot de meerderjarigheid van Juliana in 1927. Emma van Waldeck-Pyrmont overleed op 20 maart 1934 op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.