2 december jarig: Anna Komnene

Ze is de eerste vrouwelijke geschiedschrijver en haar werk wordt gezien als één van de belangrijkste literaire werken uit de middeleeuwen, want ze geeft een goed beeld van de situatie waarin het Byzantijnse Rijk in haar tijd verkeert. Anna Komnene werd geboren op 2 december 1083.

Anna Komnene werd geboren in Constantinopel in het keizerlijk paleis. Ze was de oudste dochter van keizer Alexios Komnenos (1048-1118) van het Byzantijnse Rijk. Irene Doukaiana was de moeder van Anna. Ze was de oudste van zeven kinderen en groeide op als een echte Byzantijnse prinses. Daarom kreeg ze een uitstekende opleiding in de Griekse Klassieke literatuur. Ze was leergierig en was volgens haar tijdgenoten op alle gebieden goed onderlegd.

Na haar opleiding werkte Anna Komnene als hoofd van een ziekenhuis in Byzantium, want ze was ook bedreven in medische wetenschappen. Ze werd uitgehuwelijkt aan Constantijn Doukas, een mogelijke opvolger van haar vader, zodat Anna keizerin kon worden van het Rijk. Doukas stierf echter op jonge leeftijd, waarna Anna trouwde met Nikephoros Bryennios, een andere mogelijke opvolger van haar vader. Het stel kreeg vier kinderen.

Het Byzantijnse Rijk verkeerde in die periode in zware tijden. Er waren plaatselijke opstanden, maar ook de Eerste Kruistocht (1096-1099) vanuit het westen vond plaats. In 1118 stierf Anna’s vader aan reuma. Anna was hier verdrietig over en zag ook nog hoe niet haar man, maar haar broertje John II Komnenos (1087-1143) de nieuwe keizer werd. Ze steunde een opstand tegen hem, maar verloor deze. Hierna trok ze zich met haar moeder terug in een klooster in Constantinopel, waar ze haar hele leven aan de wetenschap wijdde.

In dit klooster schreef ze haar historische werk, Alexiade, dat tot op de dag van vandaag gelezen wordt. Het is uniek omdat Anna de enige is die als prinses een biografie over haar vader heeft geschreven. In Alexiade wordt duidelijk dat ze zeer intelligent is en veel kijk heeft op de politieke situatie in het Byzantijnse Rijk van haar tijd. Ze laat bijvoorbeeld duidelijk merken dat ze neerkijkt op de kruisvaarders, die ze ongemanierd vindt. Anna Komnene overleed in 1153 in het klooster.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.