Geen afbeelding beschikbaar

2 december jarig: Nicolaus Cruquius, Marius van Lokhorst en Gianni Versace

Met zijn elegante stijl verovert hij een groot deel van de modewereld. Daarnaast is hij bekend om zijn absurd hoge uitgavenpatroon. Zo laat hij het stuk vanaf het strand voor zijn huis tot tien meter in de zee met tapijt bekleden. Gianni Versace wordt geboren op 2 december 1946.

In eerste instantie lijken een Nederlandse meteoroloog, een burgemeester van Nijmegen en een Italiaanse modeontwerper weinig met elkaar gemeen te hebben. Toch delen Nicolaus Cruquius, Marius van Lokhorst en Gianni Versace minimaal één ding: ze werden allen geboren op 2 december.

Nicolaus Cruquius (1678-1754) werd geboren in West-Vlieland. Waarschijnlijk werd hij geboren als Nicolaas Kruik, maar hij nam zelf de Latijnse naam Cruquius aan. Op negentienjarige leeftijd begon Cruquius zijn carrière als landmeter en cartograaf. Daarnaast begon hij weerwaarnemingen bij te houden. In 1716 schreef Cruquius zich in aan de Hoge School in Leiden als student medicijnen. Een jaar later ging hij geneeskunde studeren bij de beroemde wetenschapper Boerhaave. Via Boerhaave werd Cruquius lid van de Royal Society in Londen. Deze groep zette het eerste Europese netwerk van meteorologische weerstations op, waar Cruquius een belangrijke rol in speelde. In 1725 schreef Cruquius een beroemde brief naar Willem ’s Gravesande. In deze brief stelde hij een methode voor die de problemen met water in Nederland moesten verhelpen. Deze brief zette een proces in gang, wat ervoor zorgde dat ruim een eeuw later het Haarlemmermeer zou worden drooggelegd. Het dorp Cruquius in de Haarlemmermeer is naar hem vernoemd. Naast het bijhouden van meteorologische observaties stond Cruquius er ook om bekend dat hij de hoeveelheid van zijn eigen urine dagelijks bijhield. Cruquius bleef heel zijn leven ongehuwd. Bij zijn overlijden in 1754 bleek hij een echte perfectionist te zijn toen hij zijn eigen erfenis en begrafenis tot in detail had geregeld, inclusief de tekst op zijn grafsteen.

Marius van Lokhorst (1884-1971) werd in Den Haag geboren. Van Lokhorst werd opgeleid als beroepsmilitair en meldde zich in 1932 aan als lid van de NSB. Een jaar later werd het voor ambtenaren verboden om lid te zijn van de NSB, waardoor zijn lidmaatschap weer werd beëindigd. Toen de Duitsers Nederland bezette werd Van Lokhorst opnieuw lid van de NSB en volgde hij een opleiding tot burgemeester. Van 24 februari 1943 tot 17 september 1944 was hij burgemeester van Nijmegen. In december 1943 werd Van Lokhorst echter ziek, zodat hij veel van zijn werk aan zijn plaatsvervanger en mede-NSB’er Hondius over moest laten. Op 22 februari werd Nijmegen getroffen door een zwaar bombardement uitgevoerd door Amerikaanse bommenwerpers. Er vielen achthonderd slachtoffers en een groot deel van de historische binnenstad werd verwoest. Waarschijnlijk zagen de Amerikanen Nijmegen aan voor de Duitse stad Kleef. De NSB probeerde direct munt te slaan uit de Amerikaanse vergissing. Van Lokhorst sprak tijdens de herdenkingsdienst van een georganiseerde massa-sluipmoord. ‘Tot nu toe hadden vele goede Nederlanders in hen hun beschermers gezien, maar in Nijmegen kan men deze mening niet meer delen’, zo sprak Van Lokhorst het publiek toe. Van Lokhorst overleed op 12 maart 1971 in Den Haag.

Gianni Versace (1946-1997) werd geboren in Reggio Calabria in Italië. De moeder van Giannni was kleermaakster, waardoor hij al snel in aanraking kwam met mode. Gianni hielp zijn moeder vaak met het uitzoeken van edelstenen en goudvlechtwerk en al snel verkocht zijn moeder Gianni’s ontwerpen in haar winkel. Vanaf 1972 werkte Versace als freelancer bij een aantal ontwerpers, totdat hij samen met zijn broer in 1978 eindelijk zijn eigen winkel opende. Al na een jaar trok zijn losse maar elegante stijl enkele bekende klanten, waaronder Woody Allen, Bruce Springsteen en Andy Warhol. In 1982 ontmoette Versace zijn partner Antonio D'Amico, waar hij tot zijn dood mee zou samen blijven. Met zijn opvallende stijl veroverde Versace een steeds groter aandeel in de modewereld. Daarnaast stond hij bekend om zijn absurde uitgaven. Zo liet hij het strand voor zijn huis bekleden met Versace tapijt, zodat zijn modellen niet met hun voeten in het zand hoefde te lopen. Hij liet dit tapijt tot tien meter de zee in doorlopen. Op 15 juli 1997 werd Versace voor zijn huis in Miami Beach doodgeschoten door seriemoordenaar Andrew Cunanan. Welke reden Cunanan had om Versace dood te schieten is nooit bekend geworden. Cunanan pleegde een aantal dagen na de moord op Versace zelfmoord. De broer van Gianni nam het mode-imperium van Versace over.

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.