Geen afbeelding beschikbaar

2 februari jarig: Solomon R. Guggenheim

Hij is de zoon van een Zwitsers immigrantengezin en realiseert al snel zijn eigen ‘American Dream’. Nadat hij enkele jaren in het familiebedrijf werkt, sticht hij in 1906 de uiterst succesvolle Yukon Gold Company in Alaska. De miljoenen die dit bedrijf hem oplevert steekt hij in de oprichting van een eigen museum. Solomon R. Guggenheim werd geboren op 2 februari 1861.

Solomon R. Guggenheim werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania. Hij was de zoon van Meyer Guggenheim and Barbara Meyer, twee Zwitserse immigranten. De Guggenheims behoorden op dat moment al tot de rijke bovenklasse van de Amerikaanse samenleving, grotendeels dankzij de succesvolle naaifabriek van Meyer. Na afronding van zijn basisopleiding in Philidelphia vertrok Solomon naar Zürich, waar hij Duits en economie studeerde aan het Concordia Instituut. Vervolgens vestigde hij zich in Duitsland, waar hij de leiding kreeg over de Duitse tak van het familiebedrijf.

Mijnbouw 

Ondertussen had zijn vader Meyer een nog grotere bron van inkomsten gevonden door in 1879 een aandeel te nemen in een rijke lood- en zilvermijn in Colorado. Toen Solomon terugkeerde in de Verenigde Staten begon hij zich dan ook te verdiepen in de mijnbouw. Zo kreeg hij in 1891 de leiding over de Compañia de la Gran Fundicion Nacional Mexicana, een noodlijdende tak van het familiebedrijf. Binnen vier jaar wist Solomon deze Mexicaanse onderneming om te zetten in een succesvol bedrijf met een jaarlijkse nettowinst van meer dan 1 miljoen dollar.

Huwelijk met Irene Rothschild

In 1895 trad Solomon in het huwelijk met Irene Rothschild, een telg van de rijke bankiersfamilie. Met haar kreeg hij drie kinderen: Eleanor May (1896), Gertrude (1898) en Barbara (1904). Naast zijn gezin begon Solomon ook steeds meer tijd vrij te maken voor zijn grote hobby: het verzamelen van kunst. Zijn enorme inkomsten - die nog vergroot werden door de oprichting van de succesvolle Yukon Gold Company in 1906 - stelden hem in staat om veel schilderijen te kopen. Aanvankelijk toonde hij vooral interesse in de oude meesters, maar later kreeg hij ook interesse in de moderne kunst.

Het Guggenheim

Onder zijn favoriete kunstenaars waren de Duitser Rudolf Bauer en de Rus Wasilly Kandinsky. In 1937 was zijn collectie zo groot gegroeid dat Solomon besloot een eigen museum op te richten. Hij bracht zijn kunstverzameling onder in de ‘Solomon R. Guggenheim Foundation’ en opende in 1939 het ‘Museum of Non-Objective Painting’ te New York. Na de dood van Solomon op 3 november 1949 werd het museum hernoemd tot het Solomon R. Guggenheim Museum, beter bekend als gewoon ‘het Guggenheim’.

Bronnen

- 'Guggenheim, Solomon R' - PennsylvaniaCenter for the Book- 'BIOGRAPHY: SOLOMON R. GUGGENHEIM' - Guggenheim Museum

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!