Geen afbeelding beschikbaar

2 januari jarig: Mehmet IV, Theresia van Lisieux en Johan Ringers

Als baby wordt hij door zijn vader in een regenton gestopt, maar enkele bedienden redden hem. Op 6 jarige leeftijd erft hij het sultanaat van zijn vader. Hij jaagt graag op wild, hetgeen hem soms afwezig houdt van belangrijke kwesties aangaande zijn rijk. Vanwege zijn religieuze fanatisme verbiedt hij de consumptie van alcohol. Mehmet IV wordt geboren op 2 januari 1642.Een Ottomaanse sultan, een Franse heilige en een Nederlandse politicus. Veel hebben Mehmet IV, Theresia van Lisieux en Johan Ringers op het eerste gezicht niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 2 januari, hun geboortedag.


 


Mehmet IV (1642-1693) was een sultan van het Ottomaanse Rijk. Hij werd geboren op 2 januari 1642 als zoon van de sultan Ibrahim. Zijn vader was een instabiel type en had hem in een regenton gestopt na een ruzie met de moeder van Mehmet. Het Ottomaanse Rijk bevond zich aan het einde van een zeer woelige periode. Al op 6 jarige leeftijd nam Mehmet IV in 1648 de troon over van zijn vader. Mehmet stond bekend als een fanatieke jager. Tijdens zijn bewind verloren de Ottomanen een belangrijke slag tegen de Kozakken, een feit dat in Oekraïne en Rusland lang onthouden werd. Een ander interessant gegeven van Mehmet IV is dat hij de Engelse Quaker Mary Fisher eerbiedig had ontvangen in zijn hof, terwijl in Engeland zelf de Quakers leidden onder gewelddadige vervolgingen. In 1687 werd hij afgezet door de Janitsaren, een lot dat vele sultans trof aan het einde van hun regeerperiode. Mehmet IV overleed in 1691.


 


Theresia van Lisieux (1873-1897) was een Franse non en is tegenwoordig een Franse heilige. Ze werd geboren op 2 januari 1873. Volgens de legende kreeg ze toen ze tien jaar was te kampen met een zware ziekte totdat een Mariabeeld dat boven haar bed hing naar haar glimlachte. De glimlach genas haar en sindsdien voelde zij zich geroepen om god te dienen. Ze werd toen ze vijftien jaar was lid van de orde van de Ongeschoeide Karmelietessen in Normandië. In 1895 had ze haar levensverhaal vastgelegd op papier, getiteld ‘Het verhaal van een ziel’). Ze bleef werkzaam in het kloostertotdat zij in 1897stierf aan de gevolgen van tuberculose. Theresia van Lisieux werd heilig verklaard in 1925 en sindsdien is ze bekend als Franse heilige. Ze wordt ook wel ‘kleine Theresia’ genoemd om haar te onderscheiden van Theresia van Ávila (een Spaanse heilige).


 


Johan Ringers (1885-1965) was een Nederlandse politicus. Hij werd geboren op 2 januari 1885 te Alkmaar. Voordat hij politicus werd had Johan Ringers reeds een lange carrière achter de rug. Hij was waterstaatkundig ingenieur, directeur-generaal van de Rijkswaterstaat en bestuurder van de Indische spoorwegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Duitsers geïnterneerd vanwege zijn antinazisme. Na de oorlog werd hij minister van Openbare Werken en Wederopbouw in de kabinetten Schermerhorn en Beel I. Hij had een grote invloed op het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam, de stad die volledig in puin lag na de bombardementen van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn verdiensten voor de wederopbouw werden in 1963 beloond met de Oldenbarneveltpenning, de hoogste onderscheiding binnen de gemeente Rotterdam. Johan Ringers overleed twee jaar later in 1965.

Personen: 

de goudschat van Hoogwoud

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

De Kelten Galaten Galliërs

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

wereldwonder artemistempel Efeze

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 april 23:59 u. een abonnement.

Varkens voor de rechter

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

De Kelten

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Martin Luther King, Poor People's campaign

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.