Geen afbeelding beschikbaar

2 juni jarig: Paus Pius X

“Ik ben arm geboren, heb arm geleefd en wil vooral arm sterven,” was het motto van Paus Pius X. Vanaf 1903 tot zijn dood in 1914 ging hij als paus Pius X door het leven. In katholieke kringen werd hij bewonderd, waardoor hij in 1954 als laatste paus heilig werd verklaard. Op 2 juni 1835 ziet Guiseppe Melchiorre Sarto het levenslicht.

Sarto identificeerde zich gedurende zijn leven met arme mensen, omdat hij zelf arm opgroeide in een gezin van zes kinderen. Zijn vader was postbode in het kleine dorp Riese, in het huidige Italië. Zijn ouders spoorden hem wel aan om een opleiding te volgen. Dit kon slechts door een financiële bijdrage van mensen binnen de katholieke kerk. Tijdens zijn studie theologie raakte hij onder de indruk van Thomas van Aquino, de beroemde Middeleeuwse geestelijke.

Toen paus Leo XII (1810-1903) stierf, was diens toenmalige secretaris, kardinaal Mariano Rampolla de gedoodverfde opvolger. De Habsburgse keizer Franz Jozef stak hier echter een stokje voor en gebruikte tijdens de stemming zijn vetorecht om dit te voorkomen, wat zeer ongebruikelijk was. De reden hiervoor is nooit officieel duidelijk geworden, maar vermoedelijk was het omdat Franz Jozef het niet eens was met de steun van Rampolla aan de Derde Franse Republiek. Uiteindelijk werd na deze roerige affaire dus niet Rampolla maar Sarto aangesteld als paus.

Pius X, de naam die Sarto na zijn inwijding kreeg, ontpopte zich tot een conservatieve paus. Hij bestreed het modernisme, een stroming binnen de kerk die een meer rationele benadering van de bijbel propageerde. Ook heeft hij de invloed van de wereldse politiek op de kerk verminderd. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat het vetorecht van staatshoofden bij de benoeming van geestelijken verboden werd. De affaire rond de benoeming van Pius X kon zo in de toekomst niet meer voorkomen.

Daarnaast stond Pius X bekend om zijn grote liefde voor kinderen. Hij verzette zich tegen kinderarbeid. Hij verlaagde de leeftijd waarop kinderen communie konden doen van twaalf tot zeven jaar, omdat hij meende dat kinderen vanaf die leeftijd begrepen dat ze het lichaam van Jezus Christus tot zich namen. Pius X stierf in 1914 op 20 augustus aan de gevolgen van een hartaanval in Rome. 

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!