Geen afbeelding beschikbaar

2 november jarig: Marie Antoinette, Mehmet V en Warren G. Harding

Ze is de dochter van de keizer van het Heilig Roomse Rijk en wordt uitgehuwelijkt aan de kroonprins van de Fransen. Terwijl zij koningin is van Frankrijk wordt er tijdens de Franse Revolutie een einde gemaakt aan de Franse monarchie. Marie Antoinette wordt geboren op 2 november 1755.

Een Franse koningin, een Ottomaanse sultan en een president van de Verenigde hebben een hoop gemeen. Zo zijn Marie Antoinette van Oostenrijk, Mehmet V en Warren G. Harding allemaal staatshoofd, overlijden ze alle drie tijdens hun ambtsperiode, worden ze gezien als slechte leiders én werden ze geboren op 2 november.

Marie Antoinette van Oostenrijk (1755-1793) was aartshertogin van Oostenrijk en de dochter van de keizer Frans I Stefanus  van het Heilig Roomse Rijk en Maria Theresia. Hoewel zij beiden nakomelingen waren van Lodewijk VIII trouwde zij met Lodewijk XVI van Frankrijk. Zij werd aan hem uitgehuwelijkt om de betrekkingen tussen de beide landen te verbeteren. Omdat Lodewijk XVI niet aanwezig kon zijn op het huwelijk, trad zijn broer tijdens het huwelijk op als bruidegom. Hierdoor werd Marie Antoinette koningin van Frankrijk. Onder hun bewind brak in 1789 de Franse Revolutie uit, die uiteindelijk de Franse monarchie ten val bracht. De koninklijke familie werd in Parijs gevangen gezet. Zij ondernamen een vluchtpoging, maar werden opnieuw gevangen genomen. Het volk besloot de koninklijke familie geen verbanning of opsluiting te gunnen. Op 21 januari 1793 werd Lodewijk XVI onthoofd door de guillotine. Op 16 oktober 1793 volgde voor Marie Antoinette hetzelfde lot.

Mehmet V (1844-1918) was de 35e sultan van het Ottomaanse rijk. Hij werd op 2 november 1844 geboren in Constantinopel. In 1909, op 64-jarige leeftijd, werd hij sultan van het Ottomaanse rijk, hoewel hij  weinig macht had. De functie was voornamelijk ceremonieel en de macht lag bij de Jonge Turken, een groep officieren die een staatsgreep hadden gepleegd. Tijdens zijn bewind was het Ottomaanse rijk verwikkeld in vele oorlogen, die uiteindelijk het einde van het rijk zouden betekenen. Zo verloren de Ottomanen tijdens de Libische oorlog in 1912 Libië aan Italië. In de Balkanoorlogen in 1913 werden de Europese landen die in het bezit waren van het Ottomaanse rijk onafhankelijk. Toen de Ottomanen tijdens de Eerste Wereldoorlog de kant van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije kozen tegen de geallieerden, betekende dit tevens een nederlaag. Vier maanden voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, op 3 juli 1918, overleed Mehmet V. Hierdoor heeft hij het einde van het Ottomaanse rijk niet gezien.

Warren G. Harding (1865-1923) was de 29e president van de Verenigde Staten. Hij was een Republikein en in 1915 werd hij senator in Ohio. Vijf jaar later werd hij gekozen tot president van de Verenigde Staten. Als overtuigd Republikein vond hij dat de regering zich zo weinig mogelijk met de economie moest bemoeien. Zijn regering is bekend geworden door de vele schandalen en corruptie die er in de hoogste kringen van de regering voorkwamen. Zo stond Harding bekend om zijn vriendjespolitiek en zijn er leden van zijn kabinet veroordeeld voor omkoping. Als onderdeel van de League of Nations ondertekende hij het vredesakkoord met Duitsland en Oostenrijk-Hongarije, waardoor er formeel een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een reis naar Alaska kreeg hij in 1923 een beroerte. Op 57-jarige leeftijd overleed hij tijdens zijn ambtstermijn.

Personen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.