Geen afbeelding beschikbaar

20 augustus jarig: Josef Strauss

“Hij is de meer getalenteerde van ons twee, ik ben slechts populairder”, zei zijn broer ooit over hem. Hij kwam uit een familie van klassieke componisten en was medeverantwoordelijk voor de populariteit van de walsmuziek in het Oostenrijk van de 19e eeuw. Josef Strauss werd geboren op 20 augustus 1827 in Wenen.

Hij groeide op in het Habsburgse Oostenrijk. Zijn vader Johan Strauss had graag gezien dat hij in het leger ging. Josef Strauss ging echter techniek studeren en werd vervolgens architect en ingenieur. Ook was hij een begenadigd wiskundige, hij schreef twee wiskundige lesboeken. Hij trouwde in 1857 met Caroline Pruckmayer en in 1858 kregen ze samen één dochter, Karoline Anna.

Vanaf de jaren ’50 van de 19e eeuw legde hij zich volledig toe op het spelen in het orkest met zijn twee broers. Zijn oudere broer, Johan Strauss jr., was daar de leider van. Deze werd in 1853 echter ziek en werd door zijn artsen opgedragen om rust te houden. Hierdoor Josef moest invallen als leider. Zo kwam hij voor het eerst als dirigent en componist voor een orkest te staan.

Het was duidelijk dat Josef een zeer getalenteerde muzikant was, maar toen zijn broer eenmaal van zijn ziekte hersteld was, wisselden de twee elkaar af als leider in het orkest en liet Josef het na om zijn solocarrière verder te ontwikkelen.

Josef had het grootste deel van zijn leven last van gezondheidsproblemen. Hij viel vaak flauw en had vaak last van heftige hoofdpijn. Bij een concert in Polen in 1870 verloor hij het bewustzijn en liep hij een ernstige hersenschudding op. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in zijn geboorteplaats Wenen en zou de hersenschudding niet meer te boven komen. Hij heeft meer dan 200 muziekstukken achtergelaten en liefhebbers van klassieke muziek vermoeden dat zijn muzikale erfenis groter dan die van zijn broer was geweest als hij niet zo jong was overleden. Josef Strauss stierf op 22 juli 1870.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.