Mohammed Naguib

20 februari jarig: Mohammed Naguib

Mohammed Naguib krijgt van zijn vader het advies om nooit het leger in te gaan, maar legt die goedbedoelde raad op latere leeftijd toch naast zich neer. Uiteindelijk slaagt hij erin zich op te werken tot generaal en wordt hij na een staatsgreep in 1952 uitgeroepen tot de eerste president van Egypte. Mohammed Naguib werd geboren op 20 februari 1901.

Mohammed werd geboren in de Soedanese stad Khartoem. Hij was de oudste van in totaal negen kinderen uit het huwelijk van Egyptenaar Youssef Naguib en diens Soedanese vrouw Zohra Ahmed Othman. Youssef was een officier in het Egyptische leger, maar wilde niet dat zijn kinderen in zijn voetsporen zou treden. Om die reden investeerde hij veel geld in een goede opleiding voor zijn oudste zoon. Mohammed behaalde masters in politicologie en recht en leerde onder meer Duits, Engels, Frans en Italiaans.

In het Egyptische leger

Terwijl hij nog bezig was met deze opleidingen kwam zijn vader in 1916 te overlijden. Mohammed besloot daarop om de wensen van zijn vader achterwege te laten en zich toch aan te sluiten bij het Egyptische leger. Met name na zijn huwelijk in 1927 wist hij met groot succes de militaire ladder te beklimmen. Zo groeide hij uit tot een nationale held tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 en werd hij hiervoor beloond met een bevordering tot generaal-majoor.

Vrije Officieren

In de loop der jaren raakte Naguib echter steeds ontevredener over de grote invloed die de Britten uitoefenden op het beleid van de Egyptische koning Faroek. In 1949 sloot hij zich daarom aan bij de Vrije Officieren, een revolutionaire en anti-monarchale beweging onder leiding van Gamal Abdel Nasser. Veel van de Vrije Officieren hadden maar weinig aanzien en een lage rang, dus Naguib kreeg al snel een belangrijke positie binnen de beweging.

Na de staatsgreep

Na de staatsgreep van de Vrije Officieren op 23 juli 1952 werd koning Faroek afgezet en kreeg Naguib de posten van premier, minister van Oorlog en opperbevelhebber van het leger. Bij de oprichting van de Egyptische Republiek werd hij in 1953 vervolgens ook benoemd tot de eerste president van het land. Toen Naguib echter plannen opstelde om de democratie terug te laten keren, kwam er snel een einde aan zijn bewind. Hij werd op 14 november 1954 afgezet door Nasser en in Cairo onder permanent huisarrest geplaatst. Daar overleed Mohammed Naguib op 28 augustus 1984 op 83-jarige leeftijd.

Bronnen

- New York Times, Mohammed Naguib, first (...), 29-08-1984- Encyclopaedia Brittanica, Mohammed Naguib

Afbeelding- Wikimedia Commons, Naguib verlaat paleis

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!