Geen afbeelding beschikbaar

20 januari jarig: Michiel de Swaen, Karel III en Marie van Saksen-Weimar-Eisenach

Michiel de Swaen werd ook wel de ‘Vondel van Duinkerke’ genoemd. De Swaen was heelmeester en dichter. De werken van De Swaen zijn veelal religieus geïnspireerd en staan sterk onder invloed van het humanisme. Tevens werkte hij allerlei theorieën over poëzie uit naar Aristoteles’ model. Michiel de Swaen werd geboren op 20 januari 1654.

Een zeventiende-eeuwse heelmeester en dichter, een Spaanse koning en het nichtje van de Nederlandse koningin Anna Paulowna. Michiel de Swaen, Karel III en Marie van Saksen-Weimar-Eisenach lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 20 januari, hun geboortedag.

Michiel de Swaen (1654-1707) werd geboren op 20 januari 1654. De Swaen genoot een humanistische opleiding die zich voornamelijk concerteerde op het toneel en hij bestudeerde vervolgens de basis van de pedagogische wetenschappen, en volgde een opleiding bij een heelmeesterUiteindelijk vestigde hij zich als heelmeester en barbier in Duinkerke. In Duinkerke was hij ook betrokken bij het letterkundige leven, in gelegenheidsdichten klaagde hij hoe weinig tijd hij door zijn drukke baan had voor de dichtkunst. De Swaen wordt vandaag de dag nog steeds geroemd door zijn dichtkunst: hij schreef op een dergelijke wijze dat alle Nederlanders hem konden begrijpen. De Swaen leefde in de tijd vlak na de Opstand (1568-1648) en woonde in de Zuidelijke Nederlanden. Hij schreef zijn gedichten in het Nederlands in plaats van het Spaans of Frans, waardoor hij het symbool werd voor de Vlaamse cultuur. De Swaen overleed op 53-jarige leeftijd.

Karel Sebastiaan van Spanje (1716-1788) werd op 20 januari 1716 geboren als de oudste zoon van koning Filips V van Spanje en zijn tweede vrouw Elisabeth Farnese. Toen hij nog maar 16 jaar oud was, werd hij de hertog van Parma onder de naam Karel I en koning Karel VII van Napels en Sicilië. Op 22-jarige leeftijd trouwde hij met de 14-jarige Maria Amalia van Saksen en ondanks dat ze weinig invloed hadden op de totstandkoming van dit huwelijk raakten beiden erg aan elkaar gehecht. Onder het bewind van karel werden de Romeinse steden Herculaneum en Pompeii herontdekt. In 1759 overleed zijn halfbroer Ferdinand VI, wat betekende dat Karel ook koning over Spanje werd alsKarel III. Zijn buitenlandse politiek, had desastreuze gevolgen voor Spanje door de Zevenjarige oorlog van 1756-1763. Karels binnenlandse politiek pakte echter beter uit, zo liet hij veel publieke werken bouwen en moderniseerde hij Madrid. Ook beperkte hij de macht van de Spaanse Inquisitie en werden verouderde wetten en regels die de handel beperkten afgeschaft. Karel Sebastiaan III van Spanje, die later de geschiedenis in zou gaan als de meest populaire Spaanse koning ooit, overleed op 72-jarige leeftijd op 14 december 1788.

Marie Anna Alexandrine Sophie van Saksen-Weimar-Eisenbach (1849-1922) werd geboren op 20 januari 1849. Marie was de oudste dochter van de groothertog van Saksen Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach en Sophie van Oranje-Nassau. De Oranjedynastie had in de 19e eeuw wat problemen met de voortzetting van de dynastie want Wilhelmina had nog geen kinderen. In het geval zij kinderloos zou komen te overlijden, zou de moeder van Marie,Sophie, de Nederlandse troon moeten overnemen. Haar moeder, broer, zus en zijzelf spraken allen vloeiend Nederlands. In 1897 overleed haar moeder en waren ook al haar broers ofwel overleden ofwel al ergens anders aangesteld. Bij Nederlandse wet was geregeld dat de koning(in) van Nederland geen andere ambten mocht bezitten. Marie kreeg zo aanspraak op de Nederlandse troon indien Wilhelmina zou sterven. Maar toen  Wilhelmina in 1909 beviel van een dochter: prinses Juliana , vervielen de rechten van Marie op de troon. Princes Marie kreeg vijf kinderen en stierf als prinses op 6 mei 1922.

Personen: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.