Geen afbeelding beschikbaar

20 juli jarig: Mahmut II

Al op jonge leeftijd wordt hij Sultan van het Ottomaanse Rijk, nadat zijn halfbroer tevergeefs heeft geprobeerd hem om het leven te brengen. Met zijn hervormingen probeert hij het stagnerende Ottomaanse Rijk te moderniseren, maar dit kan niet voorkomen dat zijn imperium in de loop der tijd steeds verder uit elkaar valt. Sultan Mahmut II werd geboren op 20 juli 1789.

Mahmut II werd geboren op 20 juli 1789 als de zoon van de op dat moment al overleden Ottomaanse Sultan Adbul Hamid I. Toen hij negen jaar oud was gaf zijn oudere halfbroer Sultan Mustafa IV opdracht om hem te vermoorden om zo zijn eigen machtspositie te versterken. Mahmut’s moeder, Valide Sultan Naksh-i-Dil Haseki, wist haar zoon echter in veiligheid te brengen door hem te verstoppen. Toen Mustafa IV niet veel later afgezet werd door opstandelingen liet zij Mahmut in 1808 uitroepen tot de nieuwe Sultan van het Ottomaanse Rijk.

Tijdens zijn Sultanaat zette Mahmut II zich sterk in voor de modernisering van het stagnerende Ottomaanse Rijk. Zo besloot hij in 1926 tot de afschaffing van het eeuwenoude korps der Janitsaren, om het vervolgens te vervangen door een modern leger naar westers voorbeeld. Ook op het gebied van de rechtspraak en de cultuur liet hij zich steeds meer beïnvloeden door Europa. Zo besloot hij tot grootschalige landhervormingen, koos hij voor modernere bouwstijlen en ging hij zich steeds meer Westers kleden.

Zijn moderne hervormingen konden echter niet voorkomen dat het Ottomaanse Rijk onder zijn bewind steeds verder uit elkaar viel. Zo leed Mahmut een gevoelige nederlaag in een conflict tegen het Russische Rijk en moest hij grotendeels machteloos toezien hoe de Grieken – met steun van de Europese grootmachten – tussen 1821 en 1832 voor hun onafhankelijkheid vochten. Ondertussen had Frankrijk in 1830 ook de Ottomaanse provincie Algerije geannexeerd, wat eveneens een mentale klap betekende voor het Ottomaanse Rijk. Mahmut II overleed op 1 juli 1839 op 49-jarige leeftijd, vermoedelijk aan de gevolgen van tuberculose, maar er zijn ook bronnen die beweren dat hij werd vermoord.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!