20 maart jarig: Napoleon II

Hij is de enige zoon van Napoleon Bonaparte, maar treedt mede vanwege zijn vroege overlijden niet bepaald in de voetsporen van zijn vader. Ondanks dat zijn kortstondige aanspraak op de Franse troon niet wordt erkend, gaat hij toch als Napoleon II de geschiedenisboeken in. Napoleon II werd geboren op 20 maart 1811.

Napoleon Frans Karel Josef Bonaparte was de enige wettige zoon van Napoleon Bonaparte en zijn tweede vrouw, Marie Louise van Oostenrijk. Hij werd geboren in het Palais de Tuileries, nabij het Louvre in Parijs. Bij zijn geboorte, die met een salvo van honderd kanonschoten kenbaar werd gemaakt aan de inwoners van Parijs, kreeg Napoleon behalve ‘keizerlijke prins’ ook de titel ‘koning van Rome’ toegekend. Zijn doopceremonie in de Notre Dame vormde het startschot voor festiviteiten in de Franse hoofdstad die een week duurden.

Op 6 april 1814, niet lang na de Zesdaagse Veldtocht, wilde keizer Napoleon Bonaparte troonsafstand doen ten gunste van zijn driejarige zoon. Zeven dagen later werd echter het Verdrag van Fontainebleau getekend, waarmee de keizerlijke titel van de jonge Napoleon hem werd ontnomen en hij tot prins van Parma werd benoemd. Een jaar later kwam er een einde aan het grote Franse Keizerrijk, toen Napoleon Bonaparte in 1815 na het verlies bij Waterloo definitief afstand moest doen van de troon. De voorlopige regering, geleid door Joseph Fouché, deed vervolgens geen enkele moeite om de keizerlijke dynastie in stand te houden, en stuurde er op aan dat het gezag van de Franse koning Lodewijk XVIII werd hersteld.

Napoleon Frans Karel Josef werd vervolgens ‘verbannen’ naar Oostenrijk, waar hij onder de hoede van zijn grootvader, keizer Frans I terecht kwam. In 1818 werd hij benoemd tot hertog van Reichstadt en vanaf dat moment werd hij beschouwd en behandeld als de Oostenrijkse ‘prins Frans’. In 1822 werd hij achtereenvolgens benoemd tot korporaal en kapitein van het Oostenrijkse leger. Ondanks zijn verblijf in Wenen werd Napoleon door ‘Bonapartisten’ gedurende de jaren ’20 beschouwd als de rechtmatige opvolger van Napoleon Bonaparte, die in 1821 was overleden.

In 1832, toen Napoleon 21 jaar oud was, werd hij plotseling ernstig ziek. Al snel werd vastgesteld dat hij leed aan tuberculose, een ziekte waarvan hij niet meer zou herstellen. Op 22 juli van datzelfde jaar overleed hij in het Weense Schönbrunn Paleis, ongetrouwd en zonder nageslacht.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- BiographyBase, <a href="http://www.biographybase.com/biography/napoleon_ii_of_france.html" target="_blank">Napoleon II of France (...)</a></p>
<p>- Napoleon.org, <a href="http://www.napoleon.org/en/reading_room/biographies/files/478853.asp" target="_blank">Napoleon II, roi de (...)</a></p>
<p>- NWEncyclopedia, <a href="http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Napoleon_II" target="_blank">Napoleon II</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Daffinger (1790–1849), <a href="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Nap-receis_50.jpg" target="_blank">Portrait of Napoleon Fransz (...)</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.