Geen afbeelding beschikbaar

20 mei jarig: Honoré de Balzac

Hij wordt gezien als één van de grootste Franse schrijvers. In zijn leven schrijft hij een aanzienlijk aantal romans waarin hij kritiek levert op de maatschappij en de menselijke aard. Hij werkt soms wel 18 uur per dag om zijn schulden af te kunnen betalen. Honoré de Balzac werd op 20 mei 1799 geboren in het Franse plaatsje Honfleur.

Honoré de Balzac werd geboren uit een ongelukkig huwelijk. Zijn moeder, Anna Charlotte de Balzac, werd toen ze 18 was uitgehuwelijkt aan de 50 jarige Bernard François. Ze was het zelf niet eens met deze verbintenis en behandelde haar zoon daarom ook afstandelijk. In 1807 werd De Balzac naar een kostschool gestuurd. Hij trachtte hier de strenge discipline en slechte behandeling te ontvluchten door te lezen. In 1814 behaalde hij zijn diploma rechten, maar hij zette zich af tegen de verwachtingen van zijn ouders en verklaarde dat hij schrijver wilde worden.

De Balzac deed een aantal noodlottige pogingen tot ondernemen, waardoor hij in de schulden raakte. In een poging om deze af te lossen, ging hij schrijven. Hij publiceerde een aantal anonieme romans en verdiende zo zijn geld. In 1829 bracht hij het eerste boek onder zijn eigen naam uit, Le Dernier Chouan. Het boek verkocht goed, maar kon niet tippen aan het succes van De Balzacs tweede officiele publicatie, Le Peau de Chagrin (1831). Hoewel hij goed verdiende met zijn boeken had hij moeite met het afbetalen van zijn schuldeisers. Om genoeg te produceren werkte hij soms 18 uur per dag.

Met zijn verhalen uitte De Balzac kritiek op de Franse maatschappij en de menselijke aard. Hij ergerde zich aan het individualisme dat hij om zich heen zag. Hij beweerde dat de menselijke natuur slecht was en dat de mens hard moest werken om alle facetten van de maatschappij in beter toestand te krijgen.

De Balzac had veel vrouwelijke fans. In 1832 kreeg hij contact met de vrouw van een Poolse edele, eerst via brieven en vervolgens met ontmoetingen. Toen de man van deze Evelina Hanska overleed weigerde ze aanvankelijk met De Balzac te trouwen. Pas toen De Balzac ernstig ziek werd zegde ze toe. Kort na hun huwelijk, op 14 maart 1850, stierf De Balzac.

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!