Geen afbeelding beschikbaar

20 oktober jarig: Goeroe Nanak, Belle van Zuylen en Marie Bonaparte

“God is geen Hindoe, noch een Moslim”. Goeroe Nanak leefde in de vijftiende eeuw na Christus en was de stichter van het sikhisme. Hij predikte tolerantie en was fel tegen enig onderscheid op basis van religie, ras of sekse. Goeroe Nanak werd geboren op 20 oktober 1469.

De stichter van het sikhisme, een Franstalige schrijfster en de zus van Napoleon. Veel hebben ze niet gemeen, maar Goeroe Nanak, Belle van Zuylen en Pauline Bonaparte delen toch één ding. Ze zijn alle drie geboren op 21 oktober.

Goeroe Nanak (1469-1539) was de stichter van het sikhisme en de eerste van de tien sikh goeroes. Hij werd op 20 oktober 1469 geboren nabij Lahore in het huidige Pakistan. Al op jonge leeftijd verliet Nanak zijn ouderlijk huis om op zoek te gaan naar spirituele verlichting. Op achtentwintigjarige leeftijd verdween Nanak voor ruim drie dagen. Bij zijn terugkeer beweerde hij gevuld te zijn door de geest van God en begon hij met zijn missionariswerk. Nanak predikte discipline, werklust en gelijkheid en was fel tegen onderscheid op basis van godsdienst, sekse of ras. Volgens hem maakte het niet uit tot welke religie men behoorde, zolang men maar goed leefde. Nanak overleed op 7 mei 1539. Na zijn dood volgden er nog negen andere goeroes, die op basis van zijn gedachtegoed de leer van het sikhisme verder uitbreiden.

Isabella van Serooskerken (1740-1805), beter bekend als Belle van Zuylen, was een Nederlands schrijfster en componiste. Ze werd geboren op 20 oktober 1740 als de dochter van Diederik van Serooskerken, de heer van slot Zuylen aan de Vecht. Tien jaar later ging Belle voor het eerst met haar gouvernante Jeanne-Louise Prevost naar Genève, waar ze Franse les volgde. Op 22-jarige leeftijd publiceerde ze anoniem haar eerste Franstalige novelle genaamd Le Noble, een satire op haar eigen omgeving. Gedurende de rest van haar leven breidde zij haar repertoire uit met nog verscheidene andere boeken en twee composities. Belle overleed 27 december 1805 op 65-jarige leeftijd.

Marie Pauline Bonaparte (1780-1825) was de hertogin van Parma en tweede zuster van Napoleon. Pauline werd geboren op 20 oktober 1780 op het Franse Corsica. Op dertienjarige leeftijd trok ze met haar gezin naar het vasteland, waar ze zich vestigden in Marseille. Vier jaar later trouwde ze met de Franse generaal Charles Leclerc, maar tijdens hun kortstondige huwelijk pleegde Pauline regelmatig overspel. Na het overlijden van Leclerc in 1802 hertrouwde ze met de Italiaanse prins Camillo Borghese om de banden tussen Italië en Frankrijk te verstevigen. Aan het hof van Napoleon viel Pauline echter uit de gratie, voornamelijk vanwege haar slechte verstandhouding met Napoleon’s vrouw, Marie Louise van Oostenrijk. Toch besloot ze in 1814 haar broer na zijn afzetting te vergezellen tijdens zijn ballingschap op Elba. Pauline overleed 9 juni 1825 te Florence op 44-jarige leeftijd.

Partners: 

Personen: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.