Geen afbeelding beschikbaar

20 september jarig: Fabian Gottlieb von Bellingshausen, Rama V, Rudolf-August Oetker

In Nederland is hij vooral bekend door het beroemde pizzamerk: Dr. Oetker. Zijn grootvader startte het bedrijf, maar Rudolf-August Oetker leidt het bedrijf naar grote hoogte. Hij werd geboren op 20 september 1916.

De Russische ontdekkingsreiziger von Bellingshausen, de Thaise koning Rama V en de Duitse ondernemer Oetker lijken op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen te hebben, behalve hun geboortedatum: 20 september

Fabian Gottlieb von Bellingshausen (1778-1852) was een Russische ontdekkingsreiziger en werd op 20 september 1778 geboren op het eiland Söle, in het huidige Estland. Hij was kapitein tijdens de tweede Russische expeditie om rond de wereld te varen. Tijdens deze expeditie was hij in 1820 de eerste persoon die het continent Antarctica aanschouwde. Zijn logboek toonde aan dat hij binnen 20 mijl van het Antarctische vasteland is geweest. De geruchten over een zuidelijk gelegen continent dateerden terug naar de Oudheid en deze geruchten werden nu bevestigd. Von Bellingshausen overleed in 1852. Na zijn dood zijn er een aantal plaatsen naar hem vernoemd. Zo dragen onder andere een krater op de maan, een kleine planeet, een eiland in de Zuid-Atlantische Oceaan en de zee ten westen van Alexandereiland, een eiland voor de kust van Antarctica, zijn naam.

Rama V (1853-1910) werd op 20 September 1853 geboren als Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Chulalongkorn Phra Chunla Chom Klao Chao Yu Hua. Hij was koning van Siam, het rijk dat voorafging aan Thailand. Zijn 42 jaar durende bewind werd gekenmerkt door modernisering en territoriale concessies. Zo verloor hij Laos en delen van Cambodja aan Frans Indochina, delen van Birma aan Brits-Indië en delen van Maleisië aan de Britse heersers aldaar. Rama V zorgde er door zijn politieke daden echter voor dat Siam niet gekoloniseerd werd, zoals bij omringende landen wel gebeurde. Hij was onder zijn onderdanen dan ook een geliefd heerser. Onder zijn bewind maakte het koninkrijk een flinke modernisering door. Zo vormde hij bijvoorbeeld het eerste kabinet in Siam, zorgde hij ervoor dat de slavernij werd afgeschaft en dat de eerste spoorweg werd aangelegd. Op 23 oktober 1910 overleed Rama V aan een nierziekte.

Rudolf-August Oetker (1916-2007) was de man die het alom bekende merk Dr. Oetker naar grote hoogte bracht. Hij werd geboren op 20 september 1916. Zijn vader was al voor de geboorte van Rudolf-August omgekomen in de Slag bij Verdun in 1916. Ook de Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen na in zijn familie. Rudolf-August Oetker werd lid van de Waffen-SS en bij een bominslag in de kelder van hun villa kwamen zijn moeder, stiefvader en twee halfzusters om het leven. Na de Tweede Wereldoorlog nam Rudolf-August het bedrijf Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG over van zijn grootvader. In korte tijd maakte hij er een bloeiend bedrijf van wat bier, pizza’s en champagne verkocht. De scheepvaart zorgde echter voor de grootste omzet in het bedrijf. Daarnaast kocht hij onder anderen banken, hotels en brouwerijen op. In 1981 trok Rudolf-August zich terug uit het bedrijf en gaf de dagelijkse leiding over aan zijn zoon August Oetker Jr. In 2007 overleed hij op 90-jarige leeftijd.

Partners: 

Personen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.