Geen afbeelding beschikbaar

20 september jarig: Rama V van Thailand

Een groot deel van de Thaise bevolking vereert Rama V en meent dat hij terug zal komen op aarde om Thailand naar een tweede grote bloeiperiode te leiden. Chulalongkorn, de latere koning Rama V, wordt geboren op 20 september 1853.

De latere koning Rama V werd geboren als Phra Chula Chomklao Chaoyuhua. Zijn vader was Rama IV en koning van Thailand, dat in die tijd Siam heette. De jonge Chulalongkorn kreeg een goede opleiding, want zijn vader haalde onder andere leraren uit Europa om zijn zoon les te geven. Toen hij 15 jaar oud was ging hij het klooster in, maar kon daar slechts twee jaar blijven, omdat zijn vader overleed en hij aanspraak maakte op de troon. Doordat hij minderjarig was nam minister Chao Praya Sri Suriyawongse zijn taken de eerste vier jaar van zijn heerschappij waar. De jonge koning reisde in die periode naar landen als Singapore en Brits-Indië.

Op 21-jarige leeftijd werd  Chulalongkorn ook de uitvoerende koning. Hij slaagde erin om van Thailand een modern land te maken en hij zorgde er ook voor dat het uit de handen van westerse landen bleef, terwijl bijna alle landen in de regio gekoloniseerd werden. Verder moderniseerde hij de regeringsvorm door voor het eerst een kabinet in het leven te roepen, bestaande uit 12 ministers. Ook liet hij de eerste spoorweg in Thailand aanleggen. Het pakket van hervormingen dat hij liet doorvoeren staat bekend als de Chakri-hervormingen. Rama V is echter vooral beroemd en geprezen doordat hij in 1905 de slavernij afschafte.

Hij maakte tijdens zijn bewind veel gebruik van westerse methoden en van westerse adviseurs.  Hierdoor was hij goed op de hoogte van de expansiedrift van de westerse wereld. Ook voerde hij mede hierdoor een meer democratische regering in. Rama V was de eerste Thaise koning die zelf naar Europa reisde en stuurde ook enkele van zijn zoons naar Europa om daar te studeren. Hij kreeg vermoedelijk 77 kinderen, bij de vier koninginnen die hij tegelijkertijd had, maar ook nog bij allerlei andere vrouwen. Chulalongkorn stierf op 23 oktober 1910 aan de gevolgen van een nierziekte. 23 oktober is nog steeds een vrije dag in Thailand.  

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.