Puck van Heel werd gezien als één van de beste voetballers uit Nederland. Deze Rotterdammer maakte indruk door zijn traptechniek

21 januari jarig: Puck van Heel

“Een prachtmens en een prachtvoetballer”, aldus Cor Pieboom over Puck van Heel. Laatstgenoemde groeide op in de straten van Rotterdam en zou die stad gedurende de rest van zijn leven trouw blijven. Dankzij zijn indrukwekkende traptechniek groeide hij uit tot één van de sterspelers van Feyenoord en een van de beste Nederlandse voetballers van voor de Tweede Wereldoorlog. Puck van Heel werd geboren op 21 januari 1904.


Gerardus Henricus van Heel werd geboren op 21 januari 1904 te Rotterdam. Zijn vader was een havenarbeider, maar de jonge ‘Puck’ zou niet in zijn voetsporen treden. Die begaf zich namelijk liever in de straten van Rotterdam, waar hij regelmatig een potje voetbal speelde met zijn vrienden. Al snel werd duidelijk dat Puck veel beter was dan zijn leeftijdsgenootjes, met name vanwege zijn verfijnde traptechniek. In 1915 meldde hij zich daarom aan bij de ‘Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord’, die slechts zeven jaar eerder was opgericht.


Doorbraak


In 1923 werd Puck voor het eerst geselecteerd voor het eerste van Feyenoord, maar op een vaste basisplaats kon hij de eerste jaren nog niet rekenen. Desalniettemin werd de talentvolle middenvelder geselecteerd voor het Nederlands elftal, waarin hij op 19 april 1925 zijn debuut maakte tegen Zwitserland. Ondanks het feit dat de partij eindigde in een 4-1 nederlaag betekende deze wedstrijd de definitieve doorbraak voor Puck van Heel, die naderhand uitgroeide tot een vaste waarde binnen Feyenoord 1.


Succes met Feyenoord en het Nederlands elftal


Tussen 1923 en 1940 speelde de atletische middenvelder maar liefst 322 competitiewedstrijden voor de Rotterdamse ploeg, waarin hij 43 doelpunten scoorde. Bovendien wist Feyenoord met Puck als aanvoerder vier keer de landstitel en twee keer de KNVB beker in de wacht te slepen. Daarnaast kwam hij 64 maal in actie in het shirt van het Nederlands elftal, een record dat tot het einde van de jaren ’70 zou blijven staan.


Café


Na zijn afscheid van het professionele voetbal in 1940 had Puck echter nog niet genoeg geld verdiend om met pensioen te gaan, dus moest hij een nieuwe bron van inkomsten vinden. Net als veel andere oud-voetballers beheerde hij daarom nog geruime tijd een eigen café, totdat hij in 1969 alsnog kon stoppen met werken. Puck van Heel overleed op 18 december 1984 in zijn geboortestad Rotterdam.

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.