Geen afbeelding beschikbaar

21 juli jarig: Ernest Hemingway

Hij wordt gezien als één van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van de 20e eeuw. Met zijn eigen stijl wist hij critici en publiek te betoveren en zowel een Pulitzer- als eenNobelprijs te bemachtigen. In zijn persoonlijke leven boekte hij echter veel minder successen. Hij trouwde vier keer en pleegde zelfmoord op 61-jarige leeftijd. Ernest Hemingway werd geboren op 21 juli 1899.

Hemingway werd geboren in Oak Park, een buitenwijk van Chicago. Zijn vader was arts en zijn moeder was musicus. Op de middelbare school blonk hij uit in Engelse literatuur en schrijven en hij publiceerde dan ook meerdere artikelen in de schoolkrant. In 1917, toen de Eerste Wereldoorlog in volle gang was, studeerde hij af. Hemingway werd echter afgekeurd voor militaire dienst. Hierop meldde hij zich bij het Rode Kruis en werd als ambulancebroeder uitgezonden naar Parijs en het Italiaanse front. Na twee maanden moest hij echter alweer terugkeren naar Amerika omdat hij gewond was geraakt.

Terug in Amerika trouwde Hemingway in 1922 met Hadley Richardson. In 1926 kwam zijn eerste roman The Sun AlsoRises uit. Het boek werd lovend ontvangen. In zijn privéleven ging het echter minder goed want in 1927 scheidde hij van Richardson. Vrij snel hierna trouwde hij met Pauline Pfeiffer. Van haar scheidde hij eind jaren ’30, nadat hij als journalist verslag had gedaan van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).

Ondertussen publiceerde Hemingwayin de jaren ’30 slechts één boek, To Have and Have Not, dat in 1936 gepubliceerd werd. In 1939 ging hij, samen met zijn nieuwe liefde Martha Gellhorn, in Cuba wonen. Gellhorn inspireerde hem tot het schrijven van zijn roman For Whom the Bell Tolls, die in 1940 uitkwam. Toen de VS zich in de Tweede Wereldoorlog mengden, reisde Hemingway af naar Europa, waar hij D-day en de bevrijding van Parijs meemaakte. Officieel was hij hier als correspondent, maar hij vocht ook mee met de Amerikaanse troepen.

In 1945 keerde Hemingway weer terug naar Cuba, waar hij met zijn vierde vrouw, Mary Welsh, trouwde. Hier schreef hij in 1951 nog één van zijn wereldberoemde boeken, The Old Man and the Sea. Hiermee won hij in 1952 de Pulitzer prijs. Twee jaar later won hij de Nobelprijs voor de literatuur. Hij begon in de jaren hierna echter stevig te drinken en raakte ook depressief. Hijpleegde op 2 juli 1961 zelfmoord in Amerika.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt