Johann Sebastian Bach

21 maart jarig : Johann Sebastian Bach

Hij wordt door velen gezien als de grootste componist die ooit geleefd heeft. Toen hij stierf liet hij meer dan 1000 composities na, waarvan sommigen, zoals de Matthäus Passion, bij velen bekend zijn. Johann Sebastian Bach werd op 21 maart 1685 geboren in Eisenach, een plaatsje in het Heilige Roomse Rijk.

Bach werd geboren in een muzikale familie. Zijn vader was directeur van het dorpsorkest en zijn ooms waren professionele musici. Zijn ouders overleden allebei toen hij nog jong was waardoor hij introk bij zijn broer Johann Cristoph. Onder zijn invloed leerde hij de klavichord (een toetseninstrument) te bespelen en maakte hij kennis met allerlei componisten en muziekstijlen. Toen hij veertien jaar oud was mocht hij naar het gymnasium in Lüneburg.

Bachs muziekopleiding

Nadat hij zijn opleiding succesvol afrondde ging hij werken als organist in een kapel in Weimar. Zijn reputatie als toetsenist werd al snel bekend, waardoor hij in steeds grotere kerken mocht spelen. Hij trouwde met zijn nicht Maria Barbara Bach, waarmee hij zeven kinderen kreeg. Vanwege zijn muzikale reputatie werd Bach aangesteld op de hoven van edelen zoals hertogen en prinsen. Toen Maria Barbara Bach overleed trouwde hij al snel met de jonge sopraan zangeres Anna Magdalena Wilcke, waarmee hij nog eens dertien kinderen kreeg. In 1723 werd hij muziekdirecteur van de grotere kerken in Leipzig.

Het oeuvre van Bach

Toen hij stierf had Bach meer dan 1000 muziekstukken geschreven, die vaak beïnvloed werden door zijn Lutherse levensbeschouwing. Tijdens zijn werkzaamheden als muziekdirecteur van de grotere kerken van Leipzig schreef hij de Matthäus-Passion, dat het leven en de lijdensweg van Jezus Christus uitbeeldt, zoals de apostel Matteüs die beschreef. Een andere bekende compositie is de verzameling Leipziger Koralen, een soort van medley van de beste koorintro’s die Bach in zijn muziekcarrière geschreven heeft. Dit muziekwerk volbracht hij in het laatste decennium voor zijn dood. Blindheid Aan het einde van zijn leven kreeg Bach last van blindheid. Een poging om deze handicap operationeel te verhelpen mislukte en hij verloor zijn zicht geheel. Een jaar later, op 28 juli 1750, stierf hij aan de gevolgen van een beroerte.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.