Geen afbeelding beschikbaar

21 november jarig: paus Benedictus XV

Hij is de paus die de fundamenten legt voor de latere soevereiniteit van Vaticaanstad. Ook is hij de eerste paus die toenadering zoekt tot andere christelijke stromingen en Katholieken oproept om zelf de bijbel te bestuderen. Paus Benedictus XV werd geboren op 21 november 1854.

Benedictus XV werd als zesde kind geboren in Genua als Giacomo Della Chiesa. Hij stamde uit een adellijke familie: zijn vader was markies Giuseppe Della Chiesa en zijn moeder was Giovanni Migliorati, afkomstig uit dezelfde familie als paus Innocentius VII (1404-1406). Al snel werd duidelijk dat de jonge Giacomo priester wilde worden, hoewel zijn ouders liever hadden gezien dat hij een goede maatschappelijke carrière nastreefde. 

Giacomo Della Chiesa studeerde theologie en kerkelijk rechten in 1878 werd hij tot priester ingewijd. Hij werd in 1907 aartsbisschop van Bologna en vijf jaar later, in 1914, werd hij door paus Pius X(1835-1914)tot kardinaal benoemd. Pius X stierf minder dan een half jaar daarna en hierop volgde Giacomo Della Chiesa hem op als paus. Hij nam de naam Benedictus XV aan.

Toen Benedictus XV twee weken paus was, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Voor de Katholieke kerk en dus ook voor de nieuwe paus Benedictus XV braken lastige tijden aan. De paus besloot dat het Vaticaan strikt neutraal moest blijven, omdat in landen uit beide kampen veel Katholieken woonden. Dit werd de Katholieke Kerk niet altijd in dank afgenomen. In 1917 had de paus een belangrijke rol bij het op gang komen van vredesbesprekingen in de oorlog, hoewel deze vredesbesprekingen uiteindelijk niet doorslaggevend waren in het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.

Benedictus XV ontwikkelde als eerste paus een goede band met Italië, zo had hij vanaf 1920 verschillende geheime besprekingen met de fascistische leider Benito Mussolini (1883-1945). Uiteindelijk zou dit er toe leiden dat Vaticaanstad in 1929 een soevereine staat werd.

Onder leiding van Paus Benedictus XV werd verder de hervorming van het kerkelijk rechtboek afgerond. Een andere belangrijke verdienste van Benedictus was dat hij in 1920 Jeanne d’Arc heilig verklaarde. Benedictus XV stierf vrij onverwachts aan de gevolgen van een longontsteking op 22 januari 1922.

Leestips-Boeken

Titel: The power of tradition. Spolia in the architecture of St. Peter's in the Vatican
Auteur: Lex Bosmanm
ISBN: 9065508236
Uitgever: Verloren
Prijs: € 25,-

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.