Portret Voltaire uti de werkplaats van Nicolas de Largillière

21 november jarig: Voltaire, Hein ter Poorten en René Magritte.

Vandaag de dag wordt hij beschouwd als de grondlegger van de Franse Verlichting en de vader van de Franse Revolutie. Toch wilde de Fransman zelf nooit tot de grote filosofen uit de geschiedenis gerekend worden. François-Mari Arouet, beter bekend als Voltaire, werd geboren op 21 november 1694.

Een Frans filosoof, een Nederlandse commandant der strijdkrachten en een Belgisch schilder. Veel hebben Voltaire, Hein ter Poorten en René Magritte niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 21 november, hun geboortedag.

VoltaireFrançois-Mari Arouet (1694-1778), beter bekend onder zijn pseudoniem Voltaire, was een Frans schrijver en filosoof. Hij werd geboren op 21 november 1694 te Parijs. Arouet begon al op jonge leeftijd met het schrijven van gedichten en politieke stukken. In 1716 werd hij gearresteerd voor het schrijven van een kritisch stuk over de Franse monarchie dat later niet van hem bleek te zijn. Gedurende zijn gevangenisstraf van elf maanden in de Bastille schreef Arouet zijn eerste theaterstuk, Oedipus, en besloot hij voortaan het pseudoniem Voltaire te gebruiken. Vanaf dat moment groeide het aanzien van Voltaire en werden zijn essays door een groot deel van de Franse bourgeoisie gelezen. In zijn werken kwam Voltaire onder andere op voor de mensenrechten en religieuze tolerantie. Daarnaast wordt hij door zijn voorstand van sociale gelijkheid ook wel gezien als de grondlegger van de Verlichting en de vader van de Franse Revolutie. Het laatste zou hij echter nooit mee maken, want Voltaire overleed 30 mei 1778 op 83-jarige leeftijd.

Hein ter PoortenHein ter Poorten (1887-1968) was een Nederlands luitenant-generaal en commandant van de landstrijdkrachten. Hij werd geboren op 21 november 1887 op het Indonesische eiland Java. Op jonge leeftijd vertrok Ter Poorten naar Nederland om een opleiding te volgen aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Hij werd uiteindelijk een beroepsofficier en haalde daarnaast als een van de eerste Nederlanders zijn vliegbrevet. In 1922 keerde Ter Poorten definitief terug naar Nederlands-Indië en groeide daar uit tot Chef van de Generale Staf van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Met de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog kreeg hij vervolgens het bevel over de gezamenlijke landstrijdkrachten van Amerika, Groot-Brittannië, Nederland en Australia in de regio. Desalniettemin zag Ter Poorten zich op 9 maart 1942 genoodzaakt het eiland Java over te geven aan de Japanners. Na ruim drie jaar krijgsgevangenschap werd hij bevrijd en vroeg hij eervol ontslag aan. Hein ter Poorten overleed 15 januari 1968 te Den Haag.

Rene MagritteRené Magritte (1898-1967) was een Belgisch schilder. Hij werd geboren op 21 november 1898 in de Waalse stad Lessen. Toen Magritte achttien was werd hij toegelaten tot de Brusselse Academie, waar hij vijf jaar later afstudeerde.  Vervolgens kwam hij in contact met het werk van de Grieks-Italiaanse schilder Giorgio de Chirico, dat een grote indruk op het maakte. Magritte besloot de surrealistische stijl van Chirico  te combineren met zijn eigen futuristische en abstracte denkbeelden. Vooral naakte vrouwen, humor en afbeeldingen van vissen speelden een grote rol in het werk van de Belgische schilder. Ongetwijfeld de bekendste creatie van Magritte is de reeks schilderijen genaamd ‘Het verraad van de voorstelling’, waaronder een afbeelding van een pijp met daaronder de legendarische tekst Ceci n’est pas une pipe (dit is geen pijp). In 1960 werd het volledige werk van de schilder beloond met de Belgische Staatsprijs. Zeven jaar later overleed Magritte op 15 augustus 1967.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.