21 oktober jarig: Alphonse de Lamartine

“Het leven is kort. Een beetje liefde, een beetje droom, en dan: vaarwel.” Alphonse de Lamartine wordt door zijn dichtwerk gezien als de vader van de Romantiek. Naast dichter en historicus is hij ook een bekend Frans politicus, die na de Revolutie van 1848 korte tijd deelneemt in het bestuur van Frankrijk. Alphonse de Lamartine werd geboren op 21 oktober 1790 te Mâcon.

Lamartine werd geboren in een aristocratische en royalistische familie. Zijn vader werd tijdens de Terreur (1793-1794) gevangen gezet, maar hij kon ontsnappen aan de guillotine. Lamartine wilde in de tijd van Napoleon dienst nemen in het leger of het diplomatieke korps, maar dit werd hem door zijn ouders verboden omdat zij vonden dan Napoleon onrechtmatig op de troon zat. Lamartine nam daarna tijdens de Honderd Dagen van Napoleon in 1814 dienst in de lijfwacht van de teruggekeerde koning Lodewijk XVIII.

Hij maakte in 1816 in Zwitserland kennis met Julie Charles, de vrouw van een beroemd fysicus. Hun verhouding was hevig maar kort, want zij overleed in december 1817. Het verdriet van zijn verlies motiveerde Lamartine er toe om gedichten te gaan schrijven. Zijn bekendste gedicht Le Lac is dan ook geschreven vanuit het oogpunt van een rouwende man. Lamartine trouwde in 1820 met de Engelse Marianne Birch.

In deze tijd begon hij ook aan zijn politieke carrière met een aanstelling op de Franse ambassade in Italië. In 1832 nam hij zitting in het Franse parlement en hij speelde een belangrijke rol in de Februarirevolutie van 1848. Hierbij was hij één van de eersten die een voorlopige regering uitriep. Zijn periode in de Franse regering was echter van korte duur. Bij de presidentsverkiezingen van december 1848 haalde hij slechts 17.910 stemmen, tegenover een miljoen voor zijn grote rivaal Cavaignac en 5,5 miljoen voor de latere keizer Napoleon III. Diens staatsgreep in 1851 betekende ook het einde van de politieke carrière van Lamartine.

Na zijn tijd in de politiek bleef Lamartine berooid achter. Hij probeerde zichzelf te onderhouden met het schrijven van gedichten, wat hij ‘literaire dwangarbeid’ noemde. Lamartine overleed op 28 februari 1869.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!