Geen afbeelding beschikbaar

21 september jarig: H.G. Wells

“Als we oorlog niet eindigen, beëindigt oorlog ons.” Herbert George Wells wordt gezien als één van de vaders van het sciencefiction genre, maar was als schrijver ook sterk politiek geëngageerd. Hij schreef regelmatig over utopische samenlevingen, die waren gebaseerd op de socialistische leer. H.G. Wells werd geboren op 21 september 1866 te Bromley.

Wells werd geboren als jongste van vier kinderen van Joseph Wells en Sarah Neal. Zijn vader was een winkelier en professionele cricketspeler. Wells kende een arme jeugd, de winkel van zijn ouders liep slecht en nadat zijn vader zijn dijbeen had gebroken moest de jonge Herbert meehelpen met het onderhouden van zijn familie. Hij ging in de leer bij een drapenier, lakenmaker, maar kwam er al snel achter dat het werkmansleven niets voor hem was.

Wells vond uiteindelijk een baan als assistent-leraar en voelde zich thuis in de wereld van de academici. Hij kreeg een beurs om biologie te gaan studeren en rondde deze studie af in 1888. Na zijn studie begon hij te schrijven en in 1895 publiceerde hij The Time Machine. De onderliggende thema’s van dit boek, darwinisme en klassenstrijd, lieten zien dat Wells ook geïnteresseerd was in de politiek. Hij werd in 1902 lid van de Fabian Society, een Engelse socialistische organisatie.

Door het succes van The Time Machine hoefde Wells niet meer te werken en kon hij zich volledig toeleggen op het schrijven van boeken. Andere bekende werken van zijn hand zijn The Island of Dr. Moreau (1896), The Invisible Man (1897) en The War of the Worlds (1898). Hij trouwde in 1895 met Amy Robbins en zou uiteindelijk vier kinderen krijgen bij drie verschillende vrouwen. In zijn latere leven bleef hij fictie en non-fictie schrijven. Naast zijn sciencefiction verhalen schreef hij over geschiedenis, oorlogsvoering, politiek, Brits imperialisme en de economie.

Na de première van het hoorspel van zijn War of the Worlds in 1938 gaf Wells aan verbaasd te zijn over de wijdverspreide paniek die uitbrak in de Verenigde Staten, waarbij mensen dachten dat er werkelijk een buitenaardse invasie gaande was. H.G. Wells overleed op 13 augustus 1946 in Londen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt