Geen afbeelding beschikbaar

22 augustus jarig: Paul Nipkow, Leni Riefenstahl

Wat hebben de uitvinder van de televisie en de regisseur van de promotiefilm van Hitler met elkaar gemeen? Dat ze allebei geboren werden op 22 augustus.

Paul Nipkow (1860-1940) was natuurkundige. Hij wordt wel gezien als de grondlegger van de televisie. Hij werd geboren in Pommeren in Polen,. In 1882 ging hij scheikunde studeren aan de Universiteit van Berlijn. Al tijdens zijn studie had hij een mechanisme bedacht om beelden om te zetten in elektrische signalen. Deze Nipkowschijf is de basis van de elektrische telescoop. Hij kreeg hier in 1885 patent op. Nipkow overleed twee dagen na zijn tachtigste verjaardag in Berlijn. Hitler zorgde voor een staatbegrafenis. Er waren prominenten uit de nazipartij aanwezig en op de kist lag een krans van de Führer.

 

Leni Riefenstahl (1902-2003) was een Duitse regisseur, cineaste en fotografe. "Ein Volk!, ein Reich!, ein Führer!" De regisseur van de promotiefilm Triumph des Willens werd geboren op 22 augustus 1902. Ze werd met name bekend door de film “Triumph des Willens”. Een film die zij regisseerde in 1933 over de Neurenbergse patrtijdagen. De films zijn gemaakt in opdracht van de minister van propaganda Joseph Goebbels. Na de oorlog verklaarde Riefenstahl in een interview over deze film: "Not a single scene is staged... It is history, pure history". Ook maakte zij een verslag van de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn, “Olympia”.  De film werd gemaakt in opdracht van het Internationaal Olympisch Comité. Haar films werden bekend door de technische innovaties.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.