Geen afbeelding beschikbaar

22 december jarig: Lady Bird Johnson

Al op hun eerste date in 1934 vroeg Lyndon B. Johnson haar ten huwelijk. Samen kreeg het paar uiteindelijk twee kinderen en betraden ze negentien jaar later het Witte Huis. Als First Lady zette ze zich vervolgens vooral in voor het behoud van de natuur en de verbetering van de publieke ruimte. Lady Bird Johnson werd geboren op 22 december 1912.

Claudia Alta Taylor werd geboren op 22 december 1912 te Austin, Texas. Ze was de dochter van winkelier Thomas Jefferson Taylor en diens vrouw Minnie Patillo. Gedurende haar jeugd zei haar kindermeisje Alice Tittle regelmatig dat Claudia zo mooi was ‘als een lieveheersbeestje’ (ladybird), waarna haar familieleden en vrienden haar afwisselend ‘Lady’ en ‘Bird’ noemden. Vanaf haar vijfde levensjaar werd Lady opgevoed door haar tante Effie, nadat haar zwangere moeder Minnie was komen te overlijden als gevolg van een ongelukkige val van de trap.

Lady bleek al snel een goede leerling en in 1934 studeerde ze cum laude af van de opleiding journalistiek aan de universiteit van Texas. Haar beloftevolle carrière kreeg echter een onverwachtse wending toen ze voor het eerst kennis maakte met Lyndon Baines Johnson , de politiek assistent van Congreslid Richard M. Kleberg. Op hun eerste date, een ontbijt in het Texaanse Driskill hotel, vroeg Johnson haar meteen ten huwelijk. Lady stelde het besluit nog tien weken uit, maar ging uiteindelijk toch akkoord. Het paar trouwde op 17 november 1934 in San Antonio, Texas.

Na een aantal miskramen kreeg het echtpaar uiteindelijk twee dochters, Lynda Bird (1944) en Luci (1947). Ondertussen bleek haar man net zo ambitieus als Lady zelf en schopte hij het in 1960 tot vicepresident. Na de moord op John F. Kennedy werd Johnson vervolgens benoemd tot de 36e president van de Verenigde Staten, met Lady als First Lady aan zijn zijde. Ze zette zich in deze functie onder meer in voor de verfraaiing van autowegen, de aanleg van meer groen en de promotie van Washington D.C. als toeristische bestemming. In 1970 publiceerde ze het boek A White House Diary, een beschrijving van al haar ervaringen.

Ook na de dood van Johnson in 1973 bleef Lady zich inzetten voor de natuur en de herinnering aan haar man. Zo richtte ze op haar 70ste verjaardag nog het National Wildflower Research Center op. Hiervoor werd ze onder meer beloond met de Medal of Freedom (1977) en de Congressional Medal of Honor (1984). Lady Bird Johnson overleed op 11 juli 2007 op 94-jarige leeftijd in Austin, Texas.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.