Geen afbeelding beschikbaar

22 januari jarig: Francis Bacon, Grigori Raspoetin en Peter Bernstein

Grigori Raspoetin werd door de tsarina van Rusland aangesteld aan het hof om te zorgen voor haar zoon, Aleksei die aan een bloedziekte leed. Raspoetins geneeswijze zou het enige zijn dat hielp. Door de vaste aanstelling aan het hof en de belangrijke rol die hij speelde wist hij heel Rusland te beïnvloeden. Raspoetin werd geboren op 22 januari 1654.

Een Brits filosoof, wetenschapper en politicus, een Russische monnik en intrigant en een Amerikaanse econoom, financieel historicus en beleggingsspecialist. Francis Bacon, Grigori Raspoetin en Peter Bernstein lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 22 januari, hun geboortedag.

Francis Bacon (1561-1626) werd als zoon van een gerenommeerd jurist geboren op 22 januari 1561. Net als zijn vader ging Bacon rechten studeren aan de Universiteit van Cambridge. In 1577 brak hij zijn studie af omdat hij bij de Franse ambassadeur ging werken. Toen Bacons vader in 1579 overleed erfde Bacon maar 1/50e deel van zijn vermogen, waardoor zijn financiële situatie niet stabiel was. Hij had zowel een zwak voor filosofie als de politiek. Bacons politieke carrière eindigde in 1621 omdat hij steekpenningen aangenomen zou hebben. Door alle filosofische en wetenschappelijke werken van zijn hand bleef Bacon echter invloedrijk in Engeland. Hij was de eerste die de empirische inductieve wetenschappelijke methode introduceerde, die vandaag de dag de basis van de wetenschappen vormt. Bacon stierf op 65-jarige leeftijden aan een van zijn eigen onderzoeken: Bacon was de consequenties van het invriezen van vlees op de houdbaarheid aan het bestuderen, wat een longontsteking tot gevolg heeft gehad. Bacon overleed op 65-jarige leeftijd op 9 april 1626.

Grigori Jefimovitsj Novitsj (Raspoetin) (1869-1916) werd geboren op 22 januari 1869. Raspoetins familie waren voornamelijk boeren in Siberië. Hij wordt ook wel de ‘gekke monnik’ genoemd, maar speelde in ieder geval een belangrijke rol aan het hof van Nicolaas II, de laatste Russische tsaar. De mythe omtrent Raspoetin gaat dat hij Aleksei, de zoon van de tsaar, gered zou hebben toen hij op sterven lag. Telkens wanneer de tsarina Raspoetin opriep voelde de jongen zich steeds beter. Hij kreeg veel invloed aan het hof, een grote groep bewonderaars en een nog grotere groep die hem vreesden. De adel wantrouwde Raspoetin en sommigen van hem zagen hem tijdens de Eerste Wereldoorlog als een Duitse spion. Bijna iedereen betwijfelde echter in hoeverre hij een echte monnik was, want o.a. zijn seksuele uitspattingen waren algemeen bekend. Zo zou hij ook bijvoorbeeld eens een non hebben verkracht. Op 29 december 1916 wordt Raspoetin vermoord door de Russische prins Felix Joesoepoy. De moord is één van de meest legendarische executies uit de geschiedenis. Er bestaan veel wilde verhalen over de moord op Raspoetin maar hoogstwaarschijnlijk is hij ergens uitgenodigd voor een diner en daar driemaal neergeschoten. Het lichaam werd vervolgens mishandeld en in de rivier de Mojka gegooid, de volgende dag kwam het lichaam weer bovendrijven. Raspoetin stierf op 47-jarige leeftijd op 29 december 1916

Peter Lewyn Bernstein (1919-2009) werd als zoon van een financiële consultant geboren op 22 januari 1919. In navolging van zijn vader ging hij economie studeren, aan Harvard. Bernstein wist zijn vakken magna cum laude af te ronden en werd lid van een onderzoeksteam bij de Federal Reserve Bank of New York. Na de aanval van Japan op Pearl Harbor op 7 december 1941 besloot hij om naar de luchtmacht te gaan, waar hij steeg tot de functie van kapitein. Na de oorlog ging hij colleges economie geven en nam het bedrijf van zijn vader over. Op het moment dat hij het verkocht in 1967 was het bedrijf tien maal zo groot als toen hij het kreeg. Vervolgens ging hij een financieel blad uitbrengen voor investeerders en academici. Door zijn hele leven heen heeft hij veel betekend voor de financiële wereld. Peter Bernstein stierf op 90-jarige leeftijd in 2009.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!