Geen afbeelding beschikbaar

22 juli jarig: Filips de Schone

Op vierjarige leeftijd wordt Filips uitgeroepen tot heerser van de Bourgondische Nederlanden. Daarnaast is hij ook de erfgenaam van de aartshertog van Oostenrijk en kan hij eveneens aanspraak maken op de Spaanse troon. Al snel groeit hij dan ook uit tot één van de machtigste heersers van Europa, maar dit brengt ook gevaren met zich mee. Filips de Schone werd geboren op 22 juli 1478.

Filips I van Castilië, beter bekend als Filips de Schone, werd geboren op 22 juli 1478 te Brugge. Hij was de oudste zoon van Maximiliaan van Oostenrijk (de latere keizer Maximiliaan I) en diens vrouw Maria van Bourgondië. Na de dood van zijn moeder in 1482 werd Filips al op vierjarige leeftijd uitgeroepen tot heerser van de Bourgondische Nederlanden. Aanvankelijk vervulde zijn vader de rol van regent, maar in 1492 nam Filips zelf het bestuur over. Hij probeerde er onder zijn macht te centraliseren en bevorderde de handelsbanden met Engeland.

Op 20 oktober 1496 trad hij in de Sint-Gammaruskerk te Lier in het huwelijk met Johanna van Castilië. Zij was de dochter van Ferdinand van Aragón en Isabella van Castilië, die enkele jaren eerder hadden besloten de Spaanse kroon te verenigen. Nog geen jaar na het huwelijk stierf Johan van Aragón, de oudere broer van Johanna en de kroonprins van Castilië. In 1504 kwam vervolgens ook Isabella te overlijden, waardoor Johanna en Filips aanspraak konden maken op de Spaanse troon. Ferdinand probeerde zich nog te verzetten tegen deze troonsbestijging, maar in 1506 trok Filips naar Spanje en werd hij door de Spaanse Hofraad erkend als koning.

Heel lang kon Filips echter niet genieten van zijn overwinning, want nog geen drie maanden later kwam hij onder verdachte omstandigheden om het leven. Al snel ging het gerucht dat hij was vermoord - mogelijk in opdracht van Ferdinand - omdat Filips anders veel te machtig zou worden. Mocht Maximiliaan eerder gestorven zijn, dan had Filips namelijk ook alle Oostenrijkse gebieden nog geërfd. Wat dat betreft heeft de mogelijke moord op Filips de Schone echter weinig uitgehaald, want zijn zoon, de latere keizer Karel V, zou Spanje, Oostenrijk en de Nederlanden later alsnog verenigen.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.