Geen afbeelding beschikbaar

22 november jarig: Enver Pasja

Enver Pasja is tijdens de Eerste Wereldoorlog één van de machtigste mensen aan het Ottomaanse hof. De Duitsers spraken over Turkije als ‘Enverland’ en de Britten noemen hem ‘degene wiens macht absoluut en wiens ambities grandioos waren’. Zijn denkbeelden leiden er echter toe dat hij onder Atatürk uit beeld verdwijnt. Enver Pasja werd geboren op 22 november 1881.

Enver Pasja werd als Ismail Enver geboren in Istanbul, de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Zijn vader was een brugwachter en zijn moeder een boerin uit Albanië. Na de basisschool ging hij naar verschillende militaire scholen, waaraan hij in 1903 afstudeerde en waarna hij het leger in ging. In 1908 nam Enver als majoor deel aan de staatsgreep van de Jonge Turken, waarna een groot aantal moderniseringen werden ingevoerd in het Ottomaanse Rijk.

Enver deed militaire ervaring op in oorlogen tegen Italië en Bulgarije, waarna hij in 1913 een nieuwe staatsgreep pleegde en het driemanschap Enver, Djemal en Talaat Pasja aan de macht bracht. In 1913 verkreeg hij ook de eretitel Pasja, na de herovering van Edirne op de Bulgaren.

Bij de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog was hij minister van Defensie en de facto opperbevelhebber van het Ottomaanse leger. Enver was de architect van de alliantie tussen Duitsland en het Ottomaanse Rijk, waardoor de Ottomanen aan de kant van de Triple Alliantie bij de oorlog betrokken raakten. De Eerste Wereldoorlog verliep echter desastreus voor het Ottomaanse Rijk en Enver verloor veel van zijn macht. Hij was in 1915 ook betrokken bij de Armeense genocide, waarbij honderdduizenden Armenen om het leven kwamen.

Na de oorlog ging Enver in ballingschap in Centraal-Azië. Omdat zijn pan-Turkse idealen niet werden ondersteund door Atatürk was hij niet betrokken bij het nieuwe Turkije en de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Enver vocht daarentegen als de emir van Turkestan tegen de Russische Bolsjewieken, waarbij hij ook sneuvelde en begraven werd. Hij overleed op 4 augustus 1922 op 40-jarige leeftijd nadat hij was neergeschoten door een Russische sluipschutter. In 1996 werden zijn overblijfselen opgegraven, waarna Enver Pasja werd herbegraven in zijn geboortestad Istanbul.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.