Geen afbeelding beschikbaar

22 oktober jarig: Franz Liszt

Hij wordt beschouwd als één van de grootste pianovirtuozen aller tijden en een belangrijke vernieuwer van de muziek. Zijn composities zijn voor andere pianisten zeer moeilijk uit te voeren en Liszt staat bekend als een technisch zeer begaafd muzikant. Franz Liszt wordt geboren op 22 oktober 1811.

Franz Liszt werd geboren in Boedapest aan het Hongaarse hof van het toenmalige koninkrijk Hongarije. Hij groeide op als zoon van de muzikant Adam Liszt en zijn moeder was Maria Anna Lager. Al op zeer jonge leeftijd was duidelijk dat Franz een begaafd muzikant was, zodat hij al op zijn negende zijn eerste concert gaf. Omdat hij al op jonge leeftijd opviel kon hij gaan studeren bij de bekende componist Carl Czerny (1791-1857), een leerling van Beethoven (1770-1827). Van Czerny kreeg Liszt anderhalf jaar onderwijs. In 1823 vertrok de familie Liszt naar Parijs, maar daar werd Franz niet toegelaten tot het conservatorium, omdat hij een buitenlander was.

Verder genoot Liszt helemaal geen onderwijs. Maar ondertussen was hij al wel een bekende pianist die ook in Parijs successen boekte. Hij maakte onder andere indruk door muziek in één keer van papier te kunnen lezen en mee te spelen, hij kon muziekstukken zelfs vanaf papier in één keer in een andere toon spelen. Toen was hij nog geen 20 jaar oud.

In 1827 overleed Franz’ vader, hiervan was Franz zo van slag dat hij een zenuwinzinking kreeg en zijn interesse in muziek verloor. In 1830 begon hij echter een tweede muzikaal leven en componeerde hij veel nieuwe stukken. Hij ging weer toeren door heel Europa en hij was zeer succesvol. Ondertussen kreeg hij in 1833 een relatie met de Franse gravin Marie d’Agoult. Het stel kreeg twee dochters en één zoon, van wie één van de dochters later met de componist Richard Wagner (1813-1883) zou trouwen. In 1844 liep de relatie stuk.

De rest van zijn leven bleef Liszt door Europa reizen en was hij overal een zeer gewaardeerde componist en pianist. Hij overleed uiteindelijk op 74-jarige leeftijd op 31 juli 1886 aan de gevolgen van een longontsteking.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.