Geen afbeelding beschikbaar

22 september jarig: Claudius Galenus, Anna van Kleef en Ellen Church

Ze zijn niet meer weg te denken bij de hedendaagse vliegreizen: de stewardessen. De vaak aantrekkelijke dames moeten ervoor zorgen dat het de reiziger aan niets ontbreekt. In 1930 vliegt de eerste stewardess mee op een vlucht tussen San Francisco en Chicago. Haar naam was Ellen Chruch en zij wordt ook wel De Vliegende Verpleegster genoemd. Zij werd geboren op 22 september 1904.

Op het eerste gezicht lijken een Romeinse arts, een Engelse koningin en de eerste stewardess weinig met elkaar gemeen te hebben, behalve hun  geboortedatum. Claudius Galenus, Anna van Kleef en Ellen Church werden allen geboren op 22 september.

Claudius Galenus (131-216) staat beter bekend als Galenus van Pergamon en was een Romeinse schrijver en arts. Hij werd geboren op 22 september 131. Galenus wordt gezien als de arts die de meeste invloed heeft gehad in de Oudheid. In totaal heeft hij ongeveer driehonderd titels geschreven en zelfs Romeinse keizers maakten gebruik van zijn diensten. Centraal in de theorieën van Galenus stond dat het lichaam bestond uit vier lichaamssappen, namelijk slijm, bloed, gele gal en zwarte gal. Deze theorie werd door Hippocratus geïntroduceerd, maar is door Galenus verder ontwikkeld en door de geschriften van Galenus bekend geworden. De vier sappen die Galenus ontdekte moeten altijd in evenwicht zijn. Hij was van mening dat het anders ziekten en stoornissen kon veroorzaken. Deze ziekten konden genezen worden met een dieet. Naast deze constatering is Galenus zeer invloedrijk geweest met zijn studies naar het menselijke bloedcirculatiesysteem. Zijn methoden waren zeer populair en werden in Europa gebruikt tot in de 17e eeuw. Ook in het Byzantijnse Rijk en in het islamitische Midden-Oosten werd zijn autoriteit op het gebied van de medische wetenschap lang erkend. De sterfdatum van Galenus is onzeker, maar lag tussen 199 en 217.

Anna van Kleef (1515-1557) werd geboren op 22 september 1515 in Düsseldorf. De familie van Anna was zeer invloedrijk. Zij hadden een slepend dispuut over het eigendom van Gelderland met de keizer van het Heilig Roomse Rijk, Karel V. Deze ruzie maakte hen een passende bondgenoot van de Engelsen, die in die tijd ook in een strijd verwikkeld waren met Karel V. Een huwelijk tussen de koning van Engeland, Henry VIII, en Anna werd geregeld. Ze was de vierde vrouw van de Engelse vorst. Op 6 januari 1540 werd het huwelijk voltrokken en werd Anna koningin van Engeland. Al snel klaagde Henry VIII dat alle positieve berichten over Anna, die vooraf aan hem verteld waren, niet op waarheid berustten. Op 9 juli van hetzelfde jaar werd hun huwelijk op aandringen van Henry VIII geannuleerd en was ze geen koningin van Engeland meer. Na het opheffen van het huwelijk kreeg Anna van Kleef een genereus onderkomen toegewezen in Engeland. Op  16 juli 1557 overleed Anna op 41-jarige leeftijd.

Ellen Church (1904-1965) werd geboren in Iowa op 22 september 1904. Ze is de boeken ingegaan als de eerste stewardess in de geschiedenis. Ellen was verpleegster en piloot van beroep. Omdat Boeing Air Transit, de voorloper van United Airlines, haar echter niet in wilde huren als piloot, besloot ze om het over een andere boeg te gooien. Ze stelde voor om verpleegsters als stewardess in te zetten, om mensen met vliegangst te kalmeren. Ze vond dat stewardessen ervoor zorgden dat het gemakkelijker was om mensen ervan te overtuigen dat vliegen veilig was. In 1930 werd ze door Boeing Air Transit in dienst genomen als stewardess. Op 15 mei 1930 was Anna ’s werelds eerste stewardess op een vlucht van San Francisco naar Chicago. Ze bleef 18 maanden in dienst als stewardess. In 1965 overleed ze aan de gevolgen van een paardrijdongeluk.

Partners: 

Personen: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.