Geen afbeelding beschikbaar

23 april jarig: William Turner

De Engelse kunstschilder William Turner reisde heel Europa door om inspiratie op te doen voor zijn schilderijen en aquarellen. Op dertienjarige leeftijd had hij al succes met zijn doeken, die zijn vader voor hem tentoonstelde en verkocht in zijn kapperszaak. William Turner werd geboren op 23 april 1775 in Londen.

William Turner was de zoon van een kapper. Omdat zijn moeder overleed toen Turner nog jong was, groeide hij op bij zijn vader. Hij ging zelden naar school en hij leerde lezen van zijn vader. Wel werd hij uitgebreid onderwezen over beeldende kunst. Toen hij dertien jaar oud was maakte hij zijn eigen schilderijen, die zijn vader in zijn kapperszaak tentoonstelde en verkocht. Op zijn vijftiende kreeg Turner de eer om een van zijn schilderijen tentoon te stellen in de Royal Academy. Nog voor hij twintig jaar oud was, vonden zijn werken gretig aftrek bij kunstverkopers die er reproducties van wilden maken.

Als topografisch tekenaar reisde Turner door Engeland en schetste hij steden, gebouwen en landschappen. Ondanks zijn jonge leeftijd had hij al snel een goede reputatie en in 1802 werd hij volwaardig lid van de Royal Academy. Daarna reisde hij door Europa om inspiratie op te doen voor zijn schilderijen. Hij was gefascineerd door kusten, de zee en slecht weer. In schetsboeken maakte hij onderweg ‘aantekeningen’ van wat hij onderweg tegenkwam. Venetië vormde een grote bron van inspiratie voor Turner. De manier waarop hij werkte met kleuren, licht en sfeer doet denken aan het impressionisme. Turner werd door sommigen daarom wel eens als een voorloper van deze kunststijl gezien.

Hij was altijd aan het experimenteren om op een nieuwe manier een bestaand verhaal te verbeelden. Nadat hij in 1840 zijn eerste schilderij met een zee tekende bleef dit een belangrijk thema in zijn werk. Daarom koos hij ook altijd voor een bijzondere titel. Soms maakte Turner zijn titel zo lang dat het meer leek op een gedicht, zoals ‘Slavers Throwing Overboard The Dead And Dying Typhoon Coming On’. Op 19 december 1851 overleed Turner. Hij liet meer dan 300 olieverfdoeken, duizenden aquarellen en een grote som geld na.

Bronnen

- Cultuurarchief, William Turner (1775 – 1851)

- Cultuurarchief, William Turner (…)

- Webmuseum Paris, Turner, John Mallord William

- William-turner.org, The complete Works (…)

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, William Turner

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.