Geen afbeelding beschikbaar

23 augustus jarig: Ivan VI van Rusland

Nog voordat hij zijn eerste verjaardag gevierd heeft, wordt hij al gekroond tot tsaar van Rusland. Binnen een jaar komt er echter alweer een einde aan zijn ‘heerschappij’, omdat hij gevangen wordt gezet. De rest van zijn leven staat hij voornamelijk bekend staan als ‘de onbekende gevangene’. Ivan VI Antonovitsj werd geborenop 23 augustus 1740.

Ivan VI Antonovitsj werd geboren op 23 augustus 1740 in de Russische hoofdstad Sint-Petersburg. Hij was de zoon van de Duitse admiraal Anton van Brunswijk-Wolfenbüttel en diens vrouw, Elisabeth van Mecklenburg-Schwerin. Het gezin maakte onderdeel uit van het Huis Romanov en had dan ook sterke banden met het Russische tsarenhuis. Zo was zijn moeder een kleindochter van tsaar Ivan V (1682-1696) en een nichtje van de heersende tsarina Anna Ivanovna. Die kwam echter datzelfde jaar nog te overlijden, waardoor men op zoek moest naar een troonopvolger.

De Russische aristocratie koos ervoor om de baby Ivan VI te selecteren als de nieuwe tsaar, met zijn moeder als regentes. Dit tot grote onvrede van Elisabeth Petrovna, de dochter van Peter de Grote, die eigenlijk recht had op de troon. De conservatieve Russische elite, onder leiding van de Dolgoekoerov-familie, besloot haar benoeming echter te dwarsbomen uit vrees voor een terugkeer van de gehate hervormingspolitiek van Peter de Grote. Petrovna liet het hier echter niet bij zitten en pleegde, in samenwerking met de paleiswacht, in 1741 een staatsgreep. Ze nam de inmiddels éénjarige Ivan VI gevangen en liet hem vastzetten in Riga. Vervolgens riep Petrovna zichzelf uit tot de nieuwe tsarina Elisabeth van Rusland.

In 1756 werden Ivan en zijn gezin overgeplaatst naar de gevangenis van het Fort Sjlisselburg, ongeveer 45 kilometer ten oosten van Sint-Petersburg. De identiteit van de voormalige tsaar werd daar strikt geheim gehouden en het personeel sprak dan ook van ‘de onbekende gevangene’. Toch ontdekte een luitenant van het garnizoen, Vasily Mirovich, de ware identiteit van Ivan VI en nam zich voor om de tsaar weer op zijn troon te herstellen. Toen Catherina de Grote, de zittend tsarina, hoorde dat haar troon in gevaar kwam, gaf ze een aantal andere bewakers meteen opdracht om ‘de onbekende gevangene’ te executeren. Ivan VI stierf op 16 juli 1764 op 23-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.