Karel Martel

23 augustus jarig: Karel Martel, Marie Henriëtte, Ed Benedict

Karel Martel, Marie Henriëtte van Oostenrijk en Ed Benedict. Zelfs de namen lijken niet bij elkaar te passen. Toch hebben ze iets met elkaar gemeen: 23 augustus, hun verjaardag.

Karel Martel (676 - 741)

Was een hofmeier van het Frankische Rijk. Hij werd geboren op 23 augustus 676. Hij was een bastaardzoon van Pepijn van Herstal, wat hem de indertijd ongebruikelijke naam Karel heeft opgeleverd. Omdat de boodschapper die Pepijn het nieuws van zijn zoons geboorte niet hardop bekend wilde maken, sprak hij over ‘de kerel die was gekomen’. Karel zou later opgroeien tot een succesvol veldheer. Hij versloeg zowel zijn binnenlands als buitenlandse vijanden, waaronder de Arabieren, Friezen en Saksen, en bracht belangrijke veranderingen in het Frankische bestuur toe. Hoewel de Merovingische koningen al eeuwen heersten, werd Karel zo machtig dat de daaropvolgende dynastie - de Karolingen - naar hem werd benoemd. Karel Martel overleed op 22 oktober 741, na zijn rijk onder zijn zonen verdeeld te hebben.

Marie Henriëtte van Oostenrijk (1836 - 1902)

Was een achternicht van de Franse koningin Marie Antoinette. Ze werd geboren op 23 augustus 1836. Ze werd achtereenvolgens hertogin van Brabant, prinses van België, aartshertogin van Oostenrijk en de tweede koningin der Belgen. Ondanks haar titels, zou de vorstin een ongelukkig eind tegemoet komen. Uit haar erbarmelijke huwelijk met de Belgische koning Leopold II kwamen vier kinderen voort, waarvan maar één een jongen. Die zoon verongelukte op tienjarige leeftijd, waardoor Marie Henriëtte’s zwager Filips de troonopvolger werd. Toen ze er vervolgens achterkwam dat haar man een maîtresse had, vluchtte ze naar haar buitenverblijf in Spa. Daar zou ze eenzaam en alleen zijn overleden op 19 september 1902.

Ed Benedict (1912 - 2006)

Was een Amerikaans tekenfilmtekenaar. Hij werd geboren op 23 augustus 1912. Hij werd voornamelijk bekend door het tekenen van The Flinstones, Yogi Bear en Ruff and Ready bij de tekenfilmstudio Hanna-Barbera. Hij heeft veel bekende werkgevers gekend, waaronder Walt Disney Studios, Universal Studios en MGM. Eind jaren ’50 werd hij benaderd door voormalige MGM-medewerkers, William Hanna en Joseph Barbera, waarvoor hij onder meer de bekende tekenfilmpersonages tekende. Dit zou hij blijven doen tot zijn pensioen begin jaren ’70. Ed Benedict overleed in zijn slaap op 94-jarige leeftijd, op 28 augustus 2006.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.