Lodewijk XVI

23 augustus jarig: Lodewijk XVI

Lodewijk XVI is van 1774 tot 1792 koning van Frankrijk. Zijn koningschap verloopt verre van vlekkeloos. Het is de periode van de Franse Revolutie, waarin zowel Lodewijk als zijn vrouw Marie-Antoinette onder de Guillotine belanden. Lodewijk XVI werd geboren op 23 augustus 1754 in het kasteel van Versailles.

Lodewijk XVI was de zoon van Dauphin Lodewijk Ferdinand en Maria-Josepha van Saksen. Zijn grootvader was de Franse koning Lodewijk XV (1715-1774). De vader van Lodewijk XVI overleed al op 35 jarige leeftijd, waardoor hij nooit de Franse troon besteeg. Omdat ook de oudere broer van Lodewijk XVI op vroege leeftijd overleed, werd hij al op jonge leeftijd de troonopvolger van Lodewijk XV.

Lodewijk XVI trouwde op 16 mei 1770 met Marie-Antoinette, aartshertogin van Oostenrijk. Samen kregen zij vier kinderen: twee zonen en twee dochters. Lodewijk XVI was bij zijn ouders minder geliefd dan zijn oudere broer. Veel historici wijten dit deels aan de voorkeur van Lodewijk aan andere dingen dan de politiek. Zo had Lodewijk een grote voorliefde voor techniek, met name voor de slotenmakerij en de ballonvaart.

Toen Lodewijk XV in 1774 overleed, volgde Lodewijk XVI hem op 11 juni 1775 op. Ook tijdens zijn regeerperiode had Lodewijk XVI weinig interesse in de binnenlandse en buitenlandse politiek. Frankrijk had in die periode grote financiële problemen. Het onvermogen van Lodewijk XVI om deze problemen samen met zijn ministers aan te pakken leidde tot grote ontevredenheid in Frankrijk.

Ook de reputatie van Marie-Antoinette als ‘Madame Déficit’, oftewel ‘Mevrouw Staatsschuld’, hielp hier niet aan mee. Na het uitbreken van de Revolutie in 1789 verliet veel adel het land. Ook Lodewijk XVI en zijn vrouw probeerden in 1791 te vluchten, maar bij de plaats Varennes werden zij herkend. Ze werden gevangen genomen en beiden werden tot de dood veroordeeld. In 1792 was Lodewijk officieel afgezet als koning en op 21 januari 1793 werd hij geëxecuteerd. Lodewijk XVI werd 38 jaar oud.

Bronnen

- Historiek.net, Lodewijk XVI (15-06-2008)

- kb.nl, 21 januari 1793: executie (...)

Afbeelding

- Wikimedia Commons: Lodewijk in kronings gewaden

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.