Geen afbeelding beschikbaar

23 december jarig: Anna van Saksen, Richard Arkwright en Karl Richard Lepsius

Ze trouwt met Willem van Oranje in 1561. Het blijkt alles behalve een goed huwelijk. Willem houdt er verscheidene maîtresses op na. Hij vindt Anna veeleisend, koppig en was van mening dat ze teveel geld uitgaf. Na tien jaar samen te zijn, dwingt Willem haar om te scheiden, omdat zij ook zelf een affaire heeft. Vervolgens hoorde niemand nog wat van haar. Anna van Saksen werd geboren op 23 december 1544.

Een echtgenote van Willem van Oranje, een Britse uitvinder en een Duitse egyptoloog. Veel hebben Anna van Saksen, Richard Arkwright en Karl Richard Lepsius op het eerste gezicht niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 23 december, hun geboortedag.Anna van Saksen

Anna van Saksen (1544-1577) was de tweede vrouw van Willem van Oranje. Ze werd op 23 december 1544 geboren in Dresden. Als dochter van hertog Maurits van Saksen behoorde zij tot de adellijke klasse. Ze groeide op als enig kind omdat haar jonge broertje Albrecht al vroeg stierf. Doordat zij de enige erfgename was van de hertog stond zij sterk in de belangstelling van vorsten in het buitenland. Willem van Oranje vroeg haar ten huwelijk in 1558. Hierbij begeerde hij vooral de rijkdommen die Anna bezat en de steun die hij zou kunnen verkrijgen van de Duitse vorstendommen Saksen, Hessen en de Palts. Ze trouwden op 24 augustus 1561 in Leipzig. Ze kregen zes kinderen, maar waren niet gelukkig samen. In 1571 werd ze gedwongen om in te stemmen met de scheiding. Anna werd opgesloten in het paleis van de Saksische keurvorst in Dresden en mocht haar kinderen niet meer zien. Anna stierf op 18 december 1577. 

Richard ArkwrightRichard Arkwright (1732-1792) was een Britse uitvinder en zakenman tijdens de industriële revolutie (ca. 1711 - 1880). Hij werd op 23 december 1732 geboren in Preston.  De man groeide op tijdens de vroege industrialisering van Engeland in de achttiende eeuw. Hij was zelf een actief entrepreneur die zeer succesvol was in het organiseren van industriële werkwijzen. Hij behoorde tot de mensen die het moderne fabriekswerk hebben vormgegeven. Naast zijn organisatorische vernieuwingen deed hij ook een aantal uitvindingen die cruciaal waren voor de industriële revolutie. Arkwright staat het meest bekend om zijn door water aangedreven spinnewiel (een verbetering van de Spinning Jenny) en zijn wol ficheer machine. In 1790 paste hij stoomkracht toe op zijn apparaten. Hele families inclusief kinderen werkten in zijn fabrieken. Arkwright stierf als een van de rijkste mannen van Engeland op 3 augustus 1792 op 59-jarige leeftijd.

Karl Richard Lepsius (1810-1884) was een prominente egyptoloog en filoloog. Hij werd geboren op 23 december 1810 in de DuitKarl Richard Lepsiusse plaats Naumburg. De man studeerde in Berlijn, Rome en Parijs. Jean-François Champollion, een Franse taalkundige, die wordt gezien als de vader van de Egyptologie. Lepsius raakte geïnteresseerd in zijn werk. Lepsius werkte mee aan de ontcijfering van de hiërogliefen van het oude Egypte. Als leider van een expeditieteam door de woestijn ontdekte hij een groot aantal piramides en graven. In zijn boek Denkmäler aus Aegypten und Aethiopien legde hij al zijn bevindingen vast. Lepsius wordt gerekend tot de eerste grote Egyptologen. In 1844 stierf hij te Berlijn.

Personen: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.