Geen afbeelding beschikbaar

23 december jarig: Chet Baker

‘Hij zingt zoals hij speelt’ is een vaak gebruikte uitdrukking over de stijl van Baker, die zowel zijn stem als zijn trompet op een zachte, melancholieke wijze gebruikt. Hij wordt in de jaren ’50 één van de grote namen in de Amerikaanse muziekwereld en is in die tijd de belangrijkste vertegenwoordiger van de cool jazz. Chet Baker werd geboren op 23 december 1929 in Yale, Oklahoma.

Bakers vader Chesney Baker Sr. was een gitarist die gedwongen werd ander werk te doen tijdens de Grote Depressie en Bakers moeder Vera Baker werkte in een parfumerie. De jonge Chet werd al vroeg door zijn vader onderwezen in de muziek en hij zong in enkele wedstrijden en kerkkoren. Nadat duidelijk werd dat de trombone eigenlijk te groot was voor Baker koos hij ervoor zich toe te leggen op het spelen van de trompet.

Baker ging op 16-jarige leeftijd bij het Amerikaanse leger, waarna hij in Berlijn een trompettist werd bij de 298th Army Band. In 1950 vertrok hij naar San Francisco, waar Baker na een tour met jazzgrootheid Charlie Parker definitief doorbrak. Hij vormde enkele succesvolle muzikale kwartetten en bracht in 1956 Chet Baker Sings uit, een album dat een groot succes werd, maar waarmee hij zich door zijn zang ook vervreemde van de jazzpuristen.

De heroïneverslaving die Baker in de jaren ’50 had ontwikkeld begon in de jaren ’60 een grote invloed te hebben op zijn carrière. Hij bracht veel minder muziek uit en zat in Italië wegens heroïnebezit bijna anderhalf jaar in de gevangenis. Nadat hij vanwege drugsbezit door Frankrijk, Groot-Brittannië en West-Duitsland werd uitgewezen vestigde Baker zich in de late jaren ’60 weer in de Verenigde Staten.

Vanaf eind jaren ’70 begon Bakers populariteit opnieuw te groeien en bracht hij enkele van zijn best ontvangen albums uit. In de jaren ’80 speelde en woonde hij vooral in Europa, waar hij nog steeds leed onder zijn drugsverslaving. Chet Baker overleed op 13 mei 1988 in Amsterdam, nadat hij onder invloed van heroïne en cocaïne uit het raam van zijn hotelkamer aan de Prins Hendrikkade bij de Zeedijk was gevallen.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.