Geen afbeelding beschikbaar

23 februari Jarig: Hendrik Willem Mesdag

Hij was kunstschilder, aquarellist, etser, lithograaf en een befaamd kunstverzamelaar met een eigen museum. Ook was hij meester in het schilderen van voorstellingen op zee. Het Scheveningse strand werd zijn favoriete schilderstek. Hendrik Willem Mesdag werd geboren op 23 februari 1831 in Groningen.

Hij was de zoon van stijfselfabrikant Klaas Mesdag en Johanna Willemina van Giffen. Vanaf jonge leeftijd had hij al een interesse voor tekenen en schilderen. De tekening ‘Waterval’ maakte hij al op zijn veertiende. Ondanks zijn passie, was hij voorbestemd om een zakelijke baan in het bedrijf van de familie te vervullen.

Op 23 april 1856 trouwde Mesdag met Sina van Houten, een vrouw die tevens artistieke belangstelling had. Ze hadden een kind, Klaas, die al stierf op 7-jarige leeftijd in 1871. Na het overlijden van Sina’s vader in 1866 gaf Mesdag zijn baan op om definitief als schilder te gaan leven, wegens een forse erfenis. Sina moedigde hem hierin aan. Hij trok gedurende de zomer naar Oosterbeek, waar hij veel Franse Barbizon-schilders ontmoette.

Zijn neef introduceerde hem bij Willem Roelofs te Brussel. Deze man werd zijn leermeester van 1866 tot 1869. In Brussel raakte hij ook bevriend met de Vlaamse landschaps- en dierenschilder Alfred Verwee. Tijdens de vakantie ging hij naar het Waddeneiland en hij raakte gefascineerd door de zee.  Na zijn tijd bij Roelofs verhuisde hij naar Den Haag.

In 1870 kreeg Mesdag zijn eerste erkenning als schilder. Op de Parijse Salon, een grote kunsttentoonstelling, kreeg hij een gouden medaille. Hierna volgde meer succes en hij werd opgenomen in de befaamde Pulchri Studio. Van 1889 en 1907 was hij de voorzitter. Vanwege zijn zakenachtergrond begon hij ook te handelen in kunst. Hij kocht veel Barbizon schilderijen en verzamelde meer dan 200 werken die hij in een bijgebouw van zijn huis onder bracht. In 1887 werd dit het Museum H.W. Mesdag. Op 10 juli 1915 kwam Hendrik Willem Mesdag te overlijden op 84-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.