Paus Paulus II

23 februari jarig: paus Paulus II

Vanwege een moeizame verhouding met zijn kardinalen komt hij bekend te staan als een despotische en vrekkige paus. Toch draagt paus Paulus II tijdens zijn pontificaat bij aan de verbetering van onderwijs en armenzorg, stimuleert hij de kunsten en verfraait hij het aanzien van delen van Rome. Paus Paulus II werd geboren op 23 februari 1417.


Pietro Barbo, zoals Paulus II voor zijn pauselijke benoeming door het leven ging, werd geboren in Venetië. Hij was een zoon van de Venetiaanse koopman Niccolo Barbo en Polixena Condulmer. Zijn moeder was een zuster van paus Eugene IV, die de Heilige Stoel bekleedde van 1431 tot 1447. Na zijn lagere school volgde Pietro Barbo een handelsopleiding en ontving hij, zoals gebruikelijk was in zijn familie, gedegen geschiedkundig en religieus onderwijs.


Opvolger van Paus Pius II


Na het aantreden van zijn oom als paus trad hij in dienst van de Kerkelijke Staat, achtereenvolgens als aartsdiaken van Bologna en bisschop van Cervia en Vicenza. In 1440 werd Barbo benoemd tot kardinaal-diaken, waarna hij niet veel later toetrad tot het kardinaalscollege. Op 30 augustus 1464 werd hij benoemd tot de opvolger van de impopulaire paus Pius II.


Paus veroorzaakt onrust


Eenmaal aangetreden als paus Paulus II ontkrachtte hij het document dat hij als kardinaal had ondertekend, en dat de invloed en bepaalde privileges van kardinalen had moeten waarborgen. Hierdoor maakte hij zich niet geliefd bij de kardinalen. Bovendien veroorzaakte paus Paulus II vanaf 1466 onrust aan het pauselijk hof door zowel het ‘nutteloze’ college van Abbreviatoren als de ‘heidense’ Accademia Romana op te heffen.


Investeringen in armenzorg


Hoewel hij door veel kardinalen werd beschouwd als een despoot en een vrek, investeerde paus Paulus II in de armenzorg en voorzag hij zelfs oudere kardinalen van een pensioen. Daarnaast ondersteunde hij universiteiten, stimuleerde hij de boekdrukkunst en beschermde hij veel kunstenaars. Bovendien organiseerde hij regelmatig uitbundige carnavalsactiviteiten. In Rome liet paus Paulus onder andere het grootse Palazzo di Venezia bouwen en verbeterde hij het stratenplan aanzienlijk.


Ketters in Frankrijk


Op internationaal gebied hield Paulus II zich tijdens zijn pauselijke carrière voornamelijk bezig met het vervolgen van ketters in Frankrijk en Duitsland. Ook steunde hij Balkanlanden als Hongarije en Albanië in hun strijd tegen de Ottomaanse overheersing. Op 26 juli 1471 overleed paus Paulus II aan een hartaanval, die naar verluidt werd veroorzaakt door het eten van teveel meloenen.

Bronnen

- Catholic Encyclopedia, Pope Paul II

- NNDB, Pope Paul II

 

Afbeelding

- Wikimedia, Tomb, St. Peter's basilica, 2006

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.