23 juni jarig: Maria Leszczynska

Maria Leszczynska’s huwelijk met Lodewijk XV maakt haar koningin van Frankrijk. Haar Poolse afkomst zorgt ervoor dat Frankrijk betrokken raakt in de Poolse Successieoorlog in 1733. Daarna leidt Leszczynska een tamelijk ongelukkig bestaan, doordat haar echtgenoot geregeld een maîtresse heeft. Maria Leszczynska werd geboren op 23 juni 1703 in Trzebnica, Polen.

Maria Leszczynska groeide op als enige dochter en erfgename van de Poolse koning Stanislaus I Leszczynska en Catharina Opalisnka. Stanislaus werd van de troon gestoten toen Maria zes jaar oud was, waarna de familie het land moest ontvluchten. Ze vestigden zich uiteindelijk in de Franse Elzas. Toen Leszczynska 15 jaar oud was werd ze uitgehuwelijkt aan de Franse koning Lodewijk XV. Ze kregen samen tien kinderen, waarvan twee zoons. Een van haar zoons overleed echter al op jonge leeftijd.

In 1733 begon de Poolse successie oorlog, een strijd om de Poolse troonsopvolging die duurde tot 1738. Door het huwelijk tussen Lodewijk XV en de Poolse Leszczynska raakte ook Frankrijk betrokken bij deze strijd. Leszczynska vader Stanislaus was namelijk de Franse kandidaat voor de troonsopvolging. Zijn tegenstander was de Russisch-Oostenrijkse kandidaat Frederik August II van Saksen. Het lukte Stanislaus niet de Poolse troon te bemachtigen, maar kreeg van Lodewijk XV wel het op Oostenrijk veroverde Lotharingen toegewezen.

Inmiddels was Leszczynska’s huwelijk met Lodewijk XV niet meer wat het geweest was. Lodewijk toonde weinig genegenheid voor Leszczynska en hield er gedurende hun huwelijk vaak een maîtresse op na. Een van zijn beroemde maîtresses was Madame du Barry, die haar bescheiden sociale status aanzienlijk vergrootte door de omgang met rijke mannen. Het ongelukkige huwelijk met Lodewijk leidde ertoe dat Leszczynska meer aandacht ging besteden aan meditatie, gebeden, liefdadigheid en de opvoeding van haar kinderen. Maria Leszczynska overleed uiteindelijk op 24 juni 1768 in Versailles.

 

<h3>Bronnen</h3>
<p> </p>
<p>- Britannica.com,  ‘<a title="Maria Leszczynska" href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/365055/Marie-Leszczynska" target="_blank">Maria Leszczynska</a>'.<a href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/365055/Marie-Leszczynska"><br /></a></p>
<p> </p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Wikimedia Commons, ‘<a title="Koningin-gemalin Maria Leszczynska" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koningin_Maria_Lescynska.jpg" target="_blank">Koningin-gemalin Maria Leszczynska</a>’.<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koningin_Maria_Lescynska.jpg"><br /></a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.