23 mei jarig: Isabella Ford

Isabella Ford is een Engelse feministe en voorvechtster van arbeidersrechten. Ze spreekt als eerste vrouw tijdens een bijeenkomst van de Britse Labour Party. Daarnaast schrijft zij meerdere boeken op politiek vlak, maar ook enkele literaire werken. Isabella Ford werd geboren op 23 mei te Headingley.

Isabella Ford was de jongste van acht kinderen van Robert en Hannah Ford. Haar ouders kwamen uit de rijkere klassen van de samenleving, maar leerden hun kinderen dat mensen gelijk waren, ongeacht hun afkomst. De dienstmeisjes van het gezin dienden als gelijke behandeld te worden en vrouwen en mannen moesten volgens Robert en Hannah dezelfde rechten hebben.

Robert Ford werkte op een avondschool voor vrouwen die in de fabrieken werkten. Op 16-jarige leeftijd ging Isabella lesgeven aan deze school. Ze kwam daardoor al jong in aanraking met de omstandigheden van arbeiders en de positie van vrouwen in de samenleving. Isabella trok zich het lot van vrouwelijke arbeiders dusdanig aan dat zij actief werd binnen de vakbonden. In 1885 hielp zij met de oprichting van een vakbond voor vrouwen uit de textielindustrie in Leeds, waarvoor ze zich nog jarenlang zou inzetten, onder meer als voorzitster.

Ford bleef haar leven lang betrokken bij vrouwenrechten, maar verlegde haar focus in 1893 naar de politiek. Ze was betrokken bij de oprichting van de Independent Labour Party in haar woonplaats Leeds. Ze werd nationaal bekend als een uitstekend publiek spreker en mocht als eerste vrouw bij de jaarlijkse vergadering van de politieke partij een toespraak houden. Ford wist de leiders van de Labour Party te overtuigen om betere rechten voor vrouwen op de politieke agenda te zetten.

In haar vrije tijd schreef Isabella een aantal boeken, zoals Women’s Wages over vrouwenrechten, maar ook literaire boeken als Miss Blake of Monkshalton. Over het liefdesleven van Isabella Ford is weinig bekend, tijdens haar leven woonde zij samen met haar zussen Bessie en Emily in het huis dat van hun ouders was geweest. Isabella Ford overleed op 14 juli 1924.

<h3>Bronnen</h3>
<p>Adel Association, <a href="http://adelassociation.org.uk/joomla16/index.php/about-adel-history/40-i... O Ford</a></p>
<p>Spartacus Educational, <a href="http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/Wford.htm" target="_blank">Isabella Ford</a></p>
<p>Wikipedia, <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Isabella_Ford" target="_blank">Isabella Ford</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<h2>Afbeelding</h2>
<p>The Ford-Maguire Society of Leeds, <a href="http://www.comp.leeds.ac.uk/roger/FMS/ford.shtml" target="_blank">Isabella Ford 1855-1924</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!