23 november jarig: Alfons X van Castilië

Hij begint voortvarend aan zijn heerschappij van Castilië en weet onder meer een oorlog tegen Portugal te winnen. Na zijn mislukte verkiezing tot koning van het Germaanse rijk ontstaat er echter steeds meer onrust onder de edelen in zijn rijk. Uiteindelijk komt zelfs zijn eigen zoon tegen hem in opstand en sterft hij als een verslagen man. Alfons X van Castilië werd geboren op 23 november 1221.

Alfons van Castilië werd geboren op 23 november 1221 in de Spaanse stad Burgos. Hij was de oudste zoon van de Castiliaanse koning Ferdinand III de Heilige en diens vrouw Elisabeth van Hohenstaufen. Alfons bleek al snel een kundig bevelhebber en veroverde tussen 1240 en 1250 samen met zijn vader de steden Murcia, Alicante en Cadiz op de moslims. Verder trad hij in 1249 in het huwelijk met Violante van Aragon, met wie hij uiteindelijk elf kinderen kreeg, waaronder twee zoons genaamd Ferdinand (1255) en Sancho (1258).

Na de dood van zijn vader Ferdinand III in 1252 werd Alfons X uitgeroepen tot de nieuwe koning van Castilië en Leon. Hij begon voortvarend aan zijn heerschappij en verklaarde een jaar later de oorlog aan Portugal, een strijd die hij binnen een jaar in zijn voordeel wist te beslissen. In 1256 werd Alfons vervolgens gekozen tot koning van het Germaanse Rijk, ondanks het feit dat hij nog nooit een voet in Duitsland had gezet. Zijn rivaal in de verkiezing, de Engelse graaf Richard van Cornwall, besloot de uitslag dan ook niet te accepteren en liet zich in Aken kronen tot ‘Koning der Romeinen’, de traditionele titel voor de koning van Duitsland.

Alfons gaf in de daaropvolgende jaren veel geld uit om alsnog zijn Duitse kroon op te eisen, maar dit bleek tevergeefs. Om de schatkist gevuld te houden bleef de koning ondertussen de belasting verhogen. Dit tot grote onvrede van de Castiliaanse adel, die in 1272 in opstand kwam tegen Alfons. Ferdinand, de zoon van Alfons, slaagde er aanvankelijk nog in om de rebellie te onderdrukken, maar na diens dood in 1275 ontstond er opnieuw onrust.

Alfons had namelijk besloten om de zonen van Ferdinand te benoemen tot zijn opvolgers, tot groot ongenoegen van Sancho, de jongere broer van Ferdinand. In 1282 schaarde Sancho zich daarom achter de ontevreden edelen en kwamen zij gezamenlijk opnieuw in opstand tegen de koning. In deze Castiliaanse Burgeroorlog moest Alfons al snel het onderspit delven en Sancho alsnog als zijn erfgenaam erkennen. Alfonso X van Castilië stierf twee jaar later op 62-jarige leeftijd.

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.