Geen afbeelding beschikbaar

23 november jarig: Anthonie Heinsius, Franklin Pierce en Billy the Kid

Volgens de legende zou Billy the Kid 21 mensen hebben vermoord. Zijn eerste moord zou hij op twaalfjarige leeftijd hebben begaan en negen jaar later zou hij zelf worden omgelegd. Deze crimineel uit het Wilde Westen werd geboren op 23 november 1859.

In eerste instantie lijken een Nederlandse politicus, een Amerikaanse president en een Amerikaanse crimineel niet veel gemeen te hebben. Toch delen zij minimaal één ding: hun geboortedatum is 23 november.

Anthonie Heinsius (1641-1720) werd op 23 november geboren als de zoon van Adriaan Heinsius. Zijn vader zat in het bestuur van Delft, de zogenaamde Veertigraad. Anthonie studeerde in zijn jeugd rechten in Orléans in Frankrijk. In 1670 trad hij in de voetsporen van zijn vader en nam hij plaats in de Veertigraad van Delft. Toen Willem III in 1689 koning van Engeland werd, vroeg Willem III Heinsius als raadspensionaris van Holland. In deze functie diende hij als Willems trouwe zaakwaarnemer in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In deze periode kwam Heinsius bekend te staan als sterk anti-Frans. In onderhandelingen met Frankrijk toonde hij zich dan ook vaak onbuigzaam. Nadat er in 1714 een einde kwam aan de Spaanse Successieoorlog (1701-1714), gooiden Frankrijk en Engeland het op een akkoord, waardoor de Republiek veel minder bevoegdheden kreeg dan eerder het geval was. Heinsius zou na deze ontwikkeling door het leven gegaan zijn als een geknakt man. Hij overleed op 3 augustus 1720 in Den Haag.

Franklin Pierce (1804-1869) was een democraat en in 1853 werd hij verkozen tot president van de Verenigde Staten. Hij werd president in een ogenschijnlijk rustige periode. Door een compromis, gesloten in 1850, waren de tegenstellingen tussen de zuidelijke en de noordelijke staten grotendeels opzij gezet. Pierce was zelf afkomstig uit de noordelijke staat New Hampshire. Door de aanbevelingen van zuidelijke adviseurs op te volgen, hoopte Pierce, een nieuwe dreiging van een scheiding tussen noord en zuid te vermijden. Hij wist de rust echter niet te bewaren en hij zorgde juist voor grotere tegenstellingen tussen noord en zuid. Zo probeerde hij in 1854 Cuba te kopen van de Spanjaarden. Dit zorgde voor de toorn van de noordelijke staten, omdat de zuidelijke staten Cuba als slavenstaat wilden annexeren. In datzelfde jaar zorgde de Kansas-Nebraska Act ervoor dat de tegenstellingen tussen noord en zuid op scherp kwamen te staan. De staten Kansas en Nebraska werden door deze Act gecreëerd. Er werd gesteld dat de nieuwe inwoners van dat gebied zelf mochten bepalen of ze de slavernij in stand wilden houden. Dit zorgde voor gevechten tussen de aanhangers en tegenstanders van slavernij. Nadat hij in 1856 alle steun van zijn partij verloren had, werd hij niet herkiesbaar gesteld. Hierop werd Pierce een zware alcoholist. In de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) die volgde, koos hij de kant van de Geconfedereerden, die zich van de Verenigde Staten wilden afscheiden. In 1869 overleed Pierce aan een leveraandoening.

Billy the Kid (1859-1881) werd als William Henry McCarty geboren in New York, al bestaat er over zijn geboorteplaats enige twijfel. Zijn vader verliet het gezin toen William nog zeer jong was. Toen William vijftien jaar was, kwam zijn moeder te overlijden. Dit zorgde ervoor dat hij het verkeerde pad op ging. William begon als kruimeldief, maar sloot zich als snel aan bij een gewapende bende. In 1878 nam William deel aan de zogenaamde Lincoln County War. Dit was een conflict over grondgebied in het Wilde Westen waarbij veel doden vielen. Tijdens deze gevechten had William een sheriff neergeschoten, wat ervoor zorgde dat hij op de vlucht moest slaan. In 1880 werd hij gearresteerd en ter dood veroordeeld. In 1881 vermoordde hij echter twee van zijn bewakers en wist te ontsnappen. Hij werd opgejaagd door sheriff Patrick Garrett, die William uiteindelijk neerschoot bij een vuurgevecht op 14 juli 1881. Na zijn dood werd het verhaal van Billy the Kid een legende in het Wilde Westen. Zo zou hij 21 mensen hebben vermoord. Het is echter meer waarschijnlijk dat hij ‘slechts’ tussen de vier en de negen mensen heeft vermoord.

Partners: 

Personen: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.