Geen afbeelding beschikbaar

23 oktober jarig: Emmanuel de Grouchy

Ondanks dat hij afkomstig is uit de adel sluit Emmanuel de Grouchy zich na de Franse Revolutie van 1789 aan bij het revolutionaire leger. Onder Napoleon groeit hij uit tot één van de beste cavalerieofficieren van Frankrijk, maar hij krijgt later ook de schuld van Napoleons nederlaag bij Waterloo. Emmanuel, markies de Grouchy werd geboren op 23 oktober 1766 te Parijs.

Emmanuel werd geboren als zoon van François-Jacques, eerste markies de Grouchy, en Gilberte de Pény. Hij ging in 1779 bij de artillerie, waarna hij in 1782 werd overgeplaatst naar de cavalerie. Grouchy trouwde in 1787 met Cécile de Pontécoulant, met wie hij vier kinderen kreeg.

Na de Franse Revolutie was Grouchy een overtuigd aanhanger van de Verlichte principes van de revolutionairen. Ondanks zijn afkomst was hij gedesillusioneerd geraakt over het machtsmisbruik en de privileges van de Franse adel. Grouchy onderscheidde zich in campagnes in de Vendée en Italië en in de strijd tegen de Oostenrijkers en de Russen. Bij Napoleons rampzalig verlopen veldtocht naar Rusland in 1812 was Grouchy één van de beste Franse legeraanvoerders bij de slagen van Smolensk en Borodino. Tijdens de terugtocht kreeg hij het bevel over Napoleons persoonlijke lijfwacht.

Na Napoleons val in 1813 zwoer Grouchy trouw aan koning Lodewijk XVIII, die hem tot inspecteur-generaal van de cavalerie benoemde. Bij Napoleons terugkeer tijdens de Honderd Dagen sloot Grouchy zich echter weer aan bij de keizer en kreeg hij tijdens de Slag bij Waterloo in 1815 het bevel over een detachement van 30.000 man. Ondanks dat Grouchy de kanonnen van Waterloo hoorde bulderen, bleef hij, onder bevel van Napoleon, het terugtrekkende Pruisische leger achtervolgen, waarna de Pruisen een omtrekkende beweging maakten en zich aansloten bij het leger van Wellington. Het Franse leger werd hierna verslagen door de geallieerden.

Na Waterloo kreeg Grouchy van veel kanten de schuld van de nederlaag; hij had zijn bevelen moeten negeren en zich aan moeten sluiten bij Napoleon, voordat diens leger verpletterd werd door de Britten en de Pruisen. Onder de herstelde monarchie werd hij verbannen, waarna hij een tijd in de Verenigde Staten woonde. In 1830 kreeg hij eerherstel onder koning Lodewijk Filips, waarna Grouchy op 29 mei 1847 overleed in het Franse Saint-Étienne.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.