Vicenzo Lancia

24 augustus jarig: Vincenzo Lancia

Vincenzo Lancia is een Italiaanse coureur, uitvinder en de oprichter van automerk Lancia. Na een studie om boekhouder te worden ontdekt hij min of meer per toeval zijn passie voor techniek en auto’s. Al op 19-jarige leeftijd is Lancia namens autofabrikant Fiat één van de snelste coureurs ter wereld. In 1907 bouwt de jonge Italiaan zijn eerste auto onder zijn eigen naam. Vincenzo Lancia werd geboren op 24 augustus 1881 te Fobello.


Vincenzo Lancia groeide op in het Italiaanse grensgebied met Zwitserland. Zijn vader was van adel, bezat een aanzienlijk stuk land en had een eigen bedrijf dat soep in blikken produceerde. Van Vincezo werd verwacht dat hij rechten zou gaan studeren, zodat hij ooit zijn vader op kon volgen. 


In de koude wintermaanden verbleef het gezin in hun tweede huis in Turijn. De kleine garage in de tuin werd verhuurd aan Giovanni Ceirano, die er een kleine werkplaats voor fietsen en motoren had. Lancia ontdekte er zijn liefde voor techniek en besloot dan ook aan de Technische Universiteit in Turijn te gaan studeren in plaats van rechten. Naast technische kennis leerde hij er ook uitstekend boekhouden en Ceirano vernoemde hem al in zijn brochures uit 1898 als zijn boekhouder.


Een jaar later kocht Giovanni Agnelli, die in 1899 net de Fabbrica Italiana Automobili Torino (FIAT) had opgericht, Ceirano’s werkplaats. Lancia had inmiddels een goede reputatie opgebouwd als boekhouder, maar ook als handige monteur, en trad ook in dienst bij Fiat. Lancia moest daar voortaan de nieuwe auto’s gaan testen en groeide uit tot de vaste coureur van Fiat.


 Leestips-Boek The cool 500 Top gear: The cool 500


€ 24.95 
 


Bijna tien jaar lang reed Lancia races voor Fiat. Hij was veruit de snelste coureur van Italië, maar door technische mankementen wist hij uiteindelijk niet veel wedstrijden te winnen. In 1906 begon hij zijn eigen bedrijf, Lancia & Co. Vanwege zijn race achtergrond wilde Lancia een vooruitstrevend bedrijf zijn dat technische ontwikkeling hoog in het vaandel had staan.


Zijn eerste productieauto, de Alfa 12, kwam in 1908 op de markt en stond bekend om zijn krachtige motor, hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Onder leiding van Vincenzo kwamen nog vele legendarische auto’s op de markt waarin hij veel nieuwe technieken introduceerde. Op 15 februari 1937 overleed Vincenzo Lancia in Turijn onverwachts aan een hartaanval. Zijn vrouw Adele en hun zoon Gianni gaven vervolgens jarenlang leiding aan Lancia.

Bronnen

-          Concept Carz, 1908 Lancia Alpha (13-8-2013)

-          Lancia, The Lancia Family (13-8-2013)

-          Vanderbilt Cup Races, Vincenzo Lancia (13-8-2013)

 

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, Vincenzo Lancia (13-8-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

 The cool 500
Top gear: The cool 500

€ 24.95

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!