24 februari jarig: Wilhelm Grimm

Door zijn interactie met mensen komt Wilhelm Grimm er al op jonge leeftijd achter dat hij bezit over een groot talent voor het vertellen van spannende verhalen. Samen met de voorliefde voor literatuur van zijn oudere broer Jakob beschikken de gebroeders Grimm daarmee over de ideale vaardigheden voor het opstellen van hun eigen sprookjesbundel. Wilhelm Grimm werd geboren op 24 februari 1786.

Wilhelm Karl Grimm werd geboren op 24 februari 1786 in Hessel in het Landgraafschap Hessen-Kassel. Hij was de tweede zoon van advocaat Philipp Wilhelm Grimm en diens vrouw Dorothea Grimm. In navolging van zijn één jaar oudere broer Jakob Grimm (1785-1863) ging ook Wilhelm rechten studeren aan de universiteit van Marburg. Gedurende hun studententijd brachten de gebroeders Grimm veel tijd met elkaar door. Zo sliepen ze samen op één kamer en deelden ze al hun boeken. Daarnaast publiceerden ze in 1812 hun eerste gezamenlijke werk, het sprookjesboek getiteld Kinder- und Hausmärchen.

In 1825 trad Wilhelm in het huwelijk met Henriette Dorothea Wild, maar deze echtverbintenis bracht geen enkele verandering in zijn hechte band met Jakob. Wel ontdekten de gebroeders in de loop der tijd een aantal kleine verschillen in hun karakter. Zo bracht Jakob graag hele dagen door met het lezen van boeken op zijn kamertje, terwijl Wilhelm zich liever onder de mensen begaf. Daarnaast hield Wilhelm zich het liefste bezig met het vertellen van verhalen en het maken van muziek, zaken waar Jakob niet warm of koud van werd.

Toch kwamen de beide broers in 1829 samen terecht in Göttingen, waar Jakob en Wilhelm respectievelijk hoofd- en onderhoofd van de universiteitsbibliotheek werden. Ondertussen bleven ze samenwerken aan allerlei literaire uitgaves, waaronder vernieuwde uitgaven van hun inmiddels beroemd geworden sprookjesboek. In 1837 kwam er echter een plotseling einde aan hun universitaire loopbaan vanwege hun betrokkenheid bij de Göttinger Sieben, een groep van zeven Duitse hoogleraren die protest aantekende tegen het nieuwe beleid van Ernst August, de koning van Hannover.

Zowel Wilhelm als Jakob werd ontslagen in Gottingen, waarop de gebroeders besloten naar Berlijn te verhuizen. Daar vonden ze een nieuwe betrekking aan de Humboldt-Universität en werkten ze nog enkele jaren samen aan de publicatie van het Deutsches Wörterbuch in 1752. Wilhelm Grimm overleed op 16 december 1759, vier jaar later gevolgd door zijn oudere broer Jakob.

Enkele bekende sprookjes uit de bundel van de Gebroeders Grimm:

  1. - Hans en Grietje
  2. - Assepoester
  3. - Doornroosje
  4. - Sneeuwwitje
  5. - Raponsje

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!